Csak a börtön tudta elválasztani a feleségétől Paul McCartneyt – 10 érdekesség a 80 éves sztárról

John Lennon Beatles Paul McCartney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
80. születésnapját ünnepli Paul McCartney, aki egyszerű liverpooli srácból lett az utóbbi évtizedek popkultúrájának egyik legmeghatározóbb alakja, és akinek a dalait még az is ismeri, aki semmit sem tud a Beatlesről. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag olyan érdekességet, amit talán még te sem tudsz a sztárról.

A barátai Maccának szólítják.

Abban a liverpooli kórházban született 1942. június 18-án, ahol az édesanyja is dolgozott ápolónőként. Az édesapja szövetárukkal kereskedve szerezte meg a betevőt, szabadidejében pedig egy dzsesszegyüttesben zenélt. A kis Paulra gyorsan ráragadt a családneve elferdítéséből kialakul Macca becenév, ami aztán egész életében elkísérte.

Tragikus esemény késztette először dalszerzésre.


14 éves volt, amikor az édesanyja váratlanul elhunyt mellrák következtében. A halála nagyon megviselte, és nem sokkal később írta meg élete első dalát. Néhány hónap múlva pedig megismerkedett John Lennonnal, és kezdetét vette a Beatles legendás története.

A legtöbb Lennon-McCartney dal nem is közös szerzemény.


A Beatles szinte összes slágerének szerzőjeként a Lennon-McCartney páros van feltüntetve, és a jogdíjak is 50-50%-ban oszlanak meg. Ez pedig egy megegyezés következtében alakult így, amit ők ketten még a zenekar indulásakor, tinédzser srácokként kötöttek. Valójában csak a Beatles első éveiben írták jellemzően közösen a számokat, utána inkább külön-külön dolgoztak, és McCartney egyedül szerezte a Beatles-nóták nagyobbik részét.

Egy kórházi élmény ihlette a zenekara nevét.


A Beatles feloszlása után a Wings ('Szárnyak') nevű zenekarban játszott tovább, aminek neve a lánya születésekor született meg. A kislány ugyanis koraszülöttként, életveszélyes állapotban jött a világra, a kórházfolyosón kétségbeesetten imádkozó McCartney pedig azt kívánta, bárcsak egy angyal szárnyai segítenék a babát.

Lennon meggyilkolása után nem mert közönség elé lépni.


John Lennon tragikus halála rendkívül megviselte, lemondta miatta az összes koncertjét, és attól rettegett, hogy ő lesz a következő. Közel egy éven át lényegében nem is zenélt, és utána is sokáig csak stúdióban. Csak kilenc évvel később, 1989-ben indult el újra koncertturnéra.

Számos világrekordot tart.


Az ő szerzeményeivel adták el a legtöbb lemezt a világtörténelemben, ő adta a valaha volt legnagyobb (nem ingyenes) szólókoncertet 1989-ben 350 ezer nézővel Brazíliában, és ő írta azt a dalt, amit a legtöbbször dolgoztak fel: a Yesterday-nek több mint 3000 különféle változata ismert.

Megtartja a régi gitárjait.


Máig játszik azon az 1964-es Epiphone akusztikus gitáron, amin a Yesterday-t komponálta. Sokáig megvolt az a gitárja is, amin kamaszként először játszott John Lennon előtt, elnyerve a szimpátiáját. Ezt a gitárt 2006-ban aztán mintegy 250 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el.

Csak a börtön tudta elválasztani a feleségétől.


Marihuána birtoklásáért letartóztatták 1980-ban Tokióban, és néhány napra rács mögé került. Akkor azt nyilatkozta, hogy a házasságkötése óta ezek voltak az első éjszakák, amit nem Linda McCartney-val töltött.

Háromszor nősült.


Az említett Linda McCartney közel 30 éven volt a felesége, és Beatles korszakában jöttek össze, rajongólányok millióinak bánatára. A kétezres évek elején egy rövid életű házasság fűzte Heather Mills exmodellhez, 2011 óta pedig az a Nancy Shevell a felesége, akivel már évtizedek óta ismerik egymást egy közös baráti társaság révén, de csak most szökkent szárba köztük a szerelem.

Nancy Shevell és Paul McCartney Forrás: AFP/Valerie Macon

Ő az egyik leghíresebb vegetáriánus.


Az első feleségének hatására mondott le a húsfogyasztásról már akkor, amikor ez még egyáltalán nem számított elterjedt szokásnak. A vegetarianizmus nála a természet- és állatvédelemmel függ össze, amire a saját vagyonából is jelentős összegeket költ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.