Rekord alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál - Fotón a kiszáradt folyó

Forrás: MTI/Mészáros János -
Tisza vízállás Szolnok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekord alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A közlemény szerint a rendszeres mérések kezdete, vagyis a 19. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön:

mínusz 280 centiméteres vízállást mértek.

Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállást 2003. augusztus 21-én mérték, mínusz 279 centimétert.

Szolnok, 2022. július 7. - Kagylók a homokos parton Szolnoknál, ahol a csapadékhiány miatt a Tisza alacsony vízállása -280 centiméterrel új negatív rekordot ért el 2022. július 7-én Forrás: MTI/Mészáros János

Az OVF kiemelte: a Tisza vízgyűjtőjén hónapok óta tapasztalt csapadékhiány következménye már szembetűnő. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi mínusz 320 centiméteres vízszinttartásra tért át annak érdekében, hogy a Szolnokon és a környező településeken élő, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodó Szolnoki Felszíni Vízmű zavartalan működéséhez szükséges minimális vízszintet biztosítani tudja.

A folyók alacsony vízhozama ellenére a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás egyelőre zavartalan a Tisza mentén, köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső felett, a Tisza-tóban előrelátóan betárolt vízkészletnek -írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.