Gellért, Sváb, Hármashatár – Tudod, honnan kapták a nevüket a fővárosi hegyek?

Pesti mesék Budapest hegyei magazin fővárosi hegyek Budapest hegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapest egyedülálló fekvésének köszönhetően egy igazi hegység is része a városnak. A Budai-hegység dél-keleti szakaszának csúcsai közül így jó néhány a főváros mindennapi életének része, a nevük sokszor városrészeket is jelölnek. De honnan erednek ezek a nevek?

Gellért-hegy

Talán a leginkább közismert történet a Gellért-hegy nevének eredete, amely a magyarság kereszténységre térítésében oly fontos szerepet játszó püspökhöz kapcsolódik. Szent Gellért velencei bencés szerzetesként érkezett Szent István Magyar Királyságába, és az első királyunk halála utáni politikai csatározások áldozata lett, amikor a Vata-féle lázadás résztvevői az akkori Kelen-hegyről a mélybe lökték. A Kelen-hegyet a középkorban még Pesti-hegy néven is emlegették, és aztán a 15. századtól vált elterjedtté a Gellért-hegy elnevezés.

János-hegy

Budapest legmagasabb pontját adja a János-hegy a maga 527 méteres csúcsával. Régen Pozsonyi-hegy néven futott, mivel állítólag jó időben a tetejéről egészen Pozsonyig el lehetett látni a korabeli, légszennyezettség-mentes viszonyok között. (A hegy északnyugati vonulata máig őrzi ezt a Pozsonyi- elnevezést.) A János név minden bizonnyal egy szobortól jött: legkésőbb a 19. század elején már állt a hegy csúcsán egy Szent János-szobor, és ekkortól jelent meg az elnevezés is a korabeli forrásokban.

Budapest legmagasabb pontját adja a János-hegy a maga 527 méteres csúcsával Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hármashatár-hegy

Nem meglepő módon három határ találkozási pontjára utal a Hármashatár-hegy neve. Egészen pontosan Buda, Óbuda és Pesthidegkút területe érintkezett itt épp a hegycsúcson 1873-ig, amikor is megszületett Budapest, és egybeolvadtak ezek az addig különálló települések. Korábban viselte a Magas-hegy és az Árpád orma neveket is.

Vár-hegy

Ezen a néven nincs sok magyaráznivaló: a Vár-hegy (vagy gyakoribb helyesírással, az egész környékre utalva Várhegy) a rajta található budai várról kapta a nevét. Ennek a várnak a megépítése 1243-ban kezdődött el, azelőtt nem állt ilyen erődítmény ezen a magaslaton, és a Pesti-Újhegy nevet viselte.

A rajta található budai várról kapta a nevét Forrás: Shutterstock

Kis-Sváb-hegy

Ez az a hegy, amiről kiválóan rá lehet látni a budai várra, emiatt pedig stratégiai jelentőséget is kapott azután, hogy a hadászatban kifejlődtek a messzehordó lövegek. A neve is ezzel kapcsolatos: Buda töröktől való visszavételének idején, vagyis az 1686-os ostromban a soknemzetiségű keresztény sereg sváb tüzérsége innen adta meg a jelent a mindent eldöntő utolsó rohamra. A szocializmus négy évtizede alatt átkeresztelték Martinovics-hegynek, de ez sosem ment át a köznyelvbe.

Sváb-hegy

A kistesóról kapta a nevét, vagyis a Kis-Sváb-hegyről. Mivel mögötte áll, és nagyobb, azért Nagy-Sváb-hegy lett belőle, amiből aztán lekopott a Nagy- előtag. A régmúlt évszázadokban Négy-hegy néven is futott, mivel négy hegyrészből áll össze. A szocializmus alatt Szabadság-hegy volt a neve, de a rendszerváltás után visszakapta a Svábot.
Külön említést érdemel a Sváb-hegy legmagasabb csúcsa, ami Normafaként saját névvel rendelkezik. Normafa nevének második fele egy óriási, ősi bükkfára utal, ami a középkor óta uralta a környező területet, és olyan legendák kapcsolódtak hozzá, mint hogy épp akkor sarjadt ki a földből, amikor Mátyás király született, vagy minimum megpihent az árnyékában egy útja közben. A Norma pedig egy operából, Bellini azonos című klasszikus művéből jön, aminek egyik csúcspontja a címszereplő áriája. Ezt az áriát adta elő 1840-ben a Nemzeti Színház társulata, amikor kiránduláson vett részt a környéken. Ennek az eseménynek a nyomán ragadt rá először magára a bükkfára a Norma fája név, ami aztán Normafára egyszerűsödött.

Sváb-hegy legmagasabb csúcsa, Normafa Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Isten-hegy

A vallási-egyházi kötődés egy itt álló kolostor, illetve a bélakúti apát birtok- és tizedjoga miatt évszázadokon át része volt a hegy történetének. Emiatt Barát-hegy és Pap-hegy néven is emlegették, majd Döbrentei Gábor 1847-es, nevezetes dűlőkeresztelője keretében kapta meg az Isten-hegy nevet.

Orbán-hegy

A budai hegyek többségéhez hasonlóan ezen a területen is főként szőlőt termeltek sok évszázadon át. A szőlő védőszentje pedig Szent Orbán, akinek itt állt szobra, és a szoborról kapta a hegy is a nevét.

Márton-hegy

Ismét egy szent: Szent Márton nevét viselte az a kápolna, ami a történelmi források szerint a 18. században már biztosan itt állt. A „Szent Márton kápolnájának hegye" pedig aztán könnyen rövidült Márton-hegyre.

Sas-hegy

Két változat is létezik Sas-hegy nevének eredetére. Az egyik szerint a Buda visszafoglalása után tartott ünnepség idején erről a hegyről sasok szálltak a vár felé, és ennek állít emléket az elnevezés. Ami sokáig persze németül, Adlerbergként szerepelt a térképeken, és ehhez kapcsolódik a másik elmélet. Eszerint a 15. században a korabeli budai nemesek birtokoltak itt szőlőültetvényeket, ezért a város német nyelvű polgársága Adelsbergként, azaz Nemes-hegyként emlegette, majd az Adelsberg torzult el a közbeszédben Adlerberggé, hogy aztán azt Sas-hegyként tükörfordítsák le a magyarosításkor.

Nagy-Hárs-hegy és Kis-Hárs-hegy

Adná magát az elmélet, hogy a hársfák adták ezeknek a hegyeknek a nevét, de ez a fajta jelenleg csak elég ritkán fordul elő az itteni erdőkben a sokkal jellemzőbb tölgyesek mellett. Persze könnyen lehet, hogy évszázadokkal ezelőtt ez még másképp volt, és annyit biztosan tudunk, hogy a hegy német neve is a hársra utalt Lindenbergként. A Döbrentei-féle dűlőkeresztelőben a Bátory-hegy nevet ragasztották rá, de ez nem maradt meg a közbeszédben, és a Lindenberg magyar fordítása lett a nyerő Hárs-hegyként.

A Szent István-bazilika kupolája az előtérben, a távolban a Hárs-hegy Forrás: MTI/Jászai Csaba



A Pesti mesék című cikksorozatunk további részeit itt olvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.