A Himalája gleccserei 65 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint egy évtizede

Forrás: Alex Treadway/ICIMOD -
globális felmelegedés vízellátás gleccser Himalája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csaknem kétmilliárd ember vízellátását biztosító himalájai gleccserek a klímaváltozás miatt 2011 és 2020 között 65 százalékkal gyorsabban olvadtak, mint a megelőző évtizedben - közölte kedden a katmandui székhelyű Nemzetközi Központ az Integrált Hegyvidéki Fejlesztésért (ICIMOD).

Philippus Wester, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: azzal tisztában voltak, hogy a gleccserek a globális felmelegedés miatt olvadnak, de nagyon aggasztó és váratlan volt számukra az olvadás sebessége. "Sokkal gyorsabb, mint gondoltuk" - hangsúlyozta a tudós.

A Hindukus-Himalája régió vízbázisa a hegyekben élő mintegy 240 millió ember számára kulcsfontosságú vízforrás, és a folyóvölgyekben élő további 1,65 millió ember vízellátását is biztosítja. Az évszázad végére a jelenlegi olvadási tempó mellett a gleccserek 80 százalékot veszthetnek tömegükből - írta jelentésben az ICIMOD kormányközi szervezet, amelynek Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán a tagja.

A himalájai gleccserek a világ legfontosabb folyórendszerei közül tízet látnak el vízzel, köztük a Gangeszt, az Indust, a Sárga-folyót, a Mekongot és az Iravádit. Ezek a folyórendszerek közvetlenül vagy közvetve több milliárd ember élelmiszer-, energia- és bevételi forrását jelentik.

Jégolvadás az Everest-Khumbu régió Khumbu gleccserén. A Himalája gleccserei körübelül 250 millió ember vízforrásait adják Forrás: Alex Treadway/ICIMOD

A jelentés szerint 2100-ra akkor is tömegük egyharmadát, vagy akár 50 százalékát veszíthetik el a gleccserek, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest sikerül 1,5-2 Celsius foknál megállítani. Izabella Koziel, az ICIMOD helyettes vezetője szerint a globális felmelegedés korlátozására azonnali beavatkozásra van szükség.

A klímaváltozás leginkább a világ legszegényebb országaiban élő népességet sújtja, holott ezeknek az országoknak a hőmérsékletet emelő üvegházhatású gázkibocsátása a legkisebb.
Amina Maharjan, az ICIMOD szakértője szerint a közöségek nem kapják meg a szükséges támogatást. "Az alkalmazkodás túlnyomó részben a közösségek és a háztartások éghajlati eseményekre válaszoló reakciójából áll. Ez azonban korántsem elegendő az éghajlatváltozás hatásainak leküzdésére" - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a legfontosabb a változások előrejelzése lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.