Pesti mesék: Te tudtad, honnan kapta a nevét a BAH-csomópont?

Pesti mesék BAH-csomópont magazin
Nem a zeneszerzőről, sőt hivatalosan nincs is ilyen nevű közterület. De akkor mit rejtenek a betűi, és milyen érdekességeket tartogat a környék története?

Sokan máig azt hiszik, hogy a BAH-csomópont a zeneszerző Johann Sebastian Bachról nevezték el, vagy éppen BAK-csomópontnak hívják, nem függetlenül attól, hogy a magyar kiejtés nem annyira kedveli a 'h' végű szavakat. Épp ez is volt az egyik érve annak a kezdeményezésnek, amit még az 1980-as évek közepén született, miszerint

BAH-ból lehetne tényleg Bach a terület nevében, de ezt végül a Fővárosi Közgyűlés elutasította.

Így aztán maradt a BAH, ami nem hivatalos közterületnév, csupán az itteni tömegközlekedési megállók nevében és a köznyelvben jelenik meg, az utcatáblákon nem. De mit rejt a BAH?

Budaörsi út - Alkotás utca - Hegyalja út találkozása / BAH csomópont, felüljáró. Balra a háttérben a Csörsz utcánál a Magyar Optikai Művek (MOM) épülete. Forrás: Fortepan / Mezey András

Egy mozaikszóról van szó, aminek minden eleme egy utcát képvisel: a csomópontba torkolló Budaörsi utat, Alkotás utcát és Hegyalja utat.

A BAH-csomópont a Sas-hegy és Gellért-hegy közti völgyben fekszik, és észak-déli irányban már a történelmi időkben is fontos útvonal húzódott errefelé. Kelet-nyugati irányban azonban nem, hiszen a hegy és a folyó természetes akadályt képezett. Ez a helyzet az Erzsébet-híd megépülése, majd a Tabán házainak elbontása és a Hegyalja út létrejötte következtében változott meg. Igazán jelentőssé pedig akkor vált az itt áthaladó forgalom, amikor már az új Erzsébet-hidat és a hozzá kapcsolódó felüljárókat is átadták 1964-ben, majd a következő években elkészültek az M7-es és M1-es autópályák városba vezető szakaszai is, a Hegyalja utcát, valamint az Alkotás és Villányi utakat pedig kiszélesítették.

Így kialakult egy nagyon forgalmas közlekedési csomópont Budán, ami a korabeli várostervezési szándék szerint még a sztrádák autóit is a belvároson vezette át. Ekkor épült ki a BAH-csomópont a mai formájában, és a közfigyelemmel kísért építkezés közben ragadt rajta nem hivatalosan a BAH név is.

A csomópont rendezésére már 1971-ben kiírták a pályázatot, de csak 1974-ben láttak neki a munkálatoknak, ami eleinte főként bontást jelentett: 73 lakás, 3 üzlet, 1 óvoda, 1 vámház és jó néhány raktár esett áldozatául az átalakításnak. Az építkezés végül 1976-ban, a felüljáró átadásával fejeződött be.

BAH csomópont a felüljáró építésekor Forrás: Fortepan / FŐMTERV

A környék életében fontos eseményt jelentett még az 1980-as évek közepén a Novotel és a Budapesti Kongresszusi Központ megépítése, és hozzá kapcsolódóan a Gesztenyés-kert kialakítása. Egykor Buda legnagyobb sírkertje, a Németvölgyi temető feküdt ezen a területen, amit a 20. század elején zártak be, majd számoltak fel. Ide épült meg a francia Novotel szállodalánc első hazai képviselője, mellé pedig Finta József tervei alapján a korszak csúcsberuházásának számító Kongresszusi Központ.

A Novotel és a BAH-csomópont között kialakított park a gesztenyefasoráról kapta a nevét, az egyik sarkában pedig ott áll a MOM Kulturális Központ is, melynek neve ugyancsak érdekességeket rejt. A MOM szintén mozaikszó, a Magyar Optikai Művek rövidítése. Ennek az egykor világszerte ismert, ma már nem létező iparvállalatnak volt a művelődési háza a mostani kulturális központ. Ezzel pedig azt is elárultuk, honnan kapta a nevét a környék történetének legutóbbi jelentős változását hozó MOM Park bevásárlóközpont, ami 2001-ben foglalta el a helyét a BAH-csomópont egyik sarkán.

A Pesti mesék című cikksorozatunk korábbi részeit itt olvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.