Egy bébicsillag első "sikolyát" örökítette meg a a NASA űrteleszkópja

NASA HH212 James Webb Űrteleszkóp
A NASA James Webb Űrteleszkópja (JWST) megörökítette egy bébicsillag "sikolyait".

Hihetetlen űrfelvétel örökítette meg azt a pillanatot, amikor egy bébicsillag először "sikoltott".

A képen - amelyet a NASA James Webb Űrteleszkópja (JWST) készített - a Herbig-Haro (HH) 212-ben található újszülött csillagból kiinduló burjánzó vörös gázsugarak láthatók. Az "újszülött" HH212 csillag valójában akár 50 000 éves is lehet, ami csillagászati szempontból még mindig nagyon fiatalnak számít.

A James Webb űrteleszkóp rengeteg izgalmas képet készített már Forrás: Facebook/NASA's James Webb Space Telescope

A HH212-ről már mintegy három évtizede tudnak a szakértők, de ez az új kép eddig soha nem látott részleteket rögzít. Mark McCaughrean professzor, az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos főtanácsadója elmondta: "Az új JWST-felvétel hat hullámhosszon készült, és 10-szer élesebb, mint bármely korábbi infravörös felvétel. A HH212-t először 1993-ban fedeztük fel a NASA infravörös távcsöves berendezésének (IRTF) segítségével a Hawaii-szigeteken található Maunkeán. Azóta sokszor megfigyeltük egyre nagyobb teleszkópokon, egyre jobb infravörös kamerákkal és jobb felbontással. Nyugodtan kijelenthetjük azonban, hogy a JWST képei mindezt felülmúlják.

A sok gáz és por ellenére azonban tudjuk, hogy a HH212 szívében lévő protocsillag meglehetősen elszigetelt, nem veszik körül nagy, sűrű molekulafelhők. Honnan tudjuk ezt? Mert ezen a képen mindenhol galaxisok vannak, szétszóródva a képen a messzi távolban. Ha sűrű felhő lenne, nem látnánk őket".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.