Virágzik a pipacs : A sokszínű csoda akár lekvárként is fogyasztható

6. Pipacs
Forrás: Thinkstock -
természetgyógyászat felhasználás gasztronómia gyógynövény
A pipacs, a gyönyörű, élénkpiros vadvirág, nemcsak a mezők és kertek szemet gyönyörködtető dísze, hanem a természetgyógyászat és a gasztronómia világában is fontos szerepet játszik. Ismerjük meg közelebbről a pipacs csodáját, amely nyugtató hatásáról és sokoldalú felhasználási lehetőségeiről híres.

Az emberiség évszázadok óta használja és ismeri a természet különféle ajándékait gyógyító és ízletes célokra. Az egyik ilyen kincs a pipacs, amely nemcsak díszíti a tájat, hanem számos egészségügyi és gasztronómiai előnnyel is szolgál. 

pipacs
A pipacs nem csupán szép szirmokat kínál, hanem értékes összetevőket is rejteget 
Forrás: Forrás: Thinkstock

Pipacs: Nyugtató és köhögéscsillapító egyben 

A pipacs nem csupán szép szirmokat kínál, hanem értékes összetevőket is rejteget magában. Korábban, mintegy népi gyógymódként, a pipacs szirmait szirup formájában adták kisgyermekeknek köhögés és rekedtség ellen, illetve nyugtatóként. 

Színezőanyag 

A modern korban a pipacs főként a színezőanyagok közé sorolható. Sok élelmiszer- és italipari termékben használják színezékként. A pipacsnak ez a felhasználása széles körű, és a háziasszonyok körében is kedvelt lehet, akik saját süteményeket vagy salátákat készítenek otthon. 

Gyógynövény 

A pipacs gyógynövényként is használatos. A homeopátiás készítményekben alkalmazzák nyugtalanság, idegesség vagy belső szervi görcsök ellen. A pipacs tea például köhögés esetén ajánlott és a toroköblítésre alkalmazott öblítőszerként is használatos. Ennek a teának köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatása lehet. 

Szirup és lekvár 

A pipacs szirmaiból cukorral és citrommal szörpöt készíthetünk, 2-3 marék pipacssziromból méz, forró víz, citrom és dzsemfix hozzáadásával pedig mennyei lekvárt. Mandulagyulladás, illetve köhögés csillapítására kiváló. Egy szelet kenyérre kenve is isteni. 

Fontos azonban megemlíteni, hogy a pipacsnak nemcsak előnyei, hanem veszélyei is vannak. A friss hajtása gyermekek esetén mérgezési tüneteket okozhat, így ügyelni kell arra, hogy a gyűjtés során ezt elkerüljük. 

 

Gyógynövényként is használatos
Forrás: Dreamstime

A pipacs gyűjtése egyszerű, azonban fontos odafigyelni néhány dologra. A virág kinyílt szirmait májustól egészen augusztusig lehet gyűjteni. A szirmokat napfénytől védett helyen kell szárítani, hogy megőrizzék élénkpiros színüket és gyógyító erejüket. 

A pipacs sokoldalú növény, amely nemcsak díszíti környezetünket, hanem egészségünkre is pozitív hatással lehet. Fontos azonban megfelelő ismeretekkel és óvatossággal használni, hogy kiaknázhassuk minden előnyét, miközben elkerüljük a potenciális veszélyeket. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.