DIY: karácsonyi gyertyaöntés házilag - így készítheted el az ünnep fényét

Forrás: Shutterstock -
fashion week karácsony gyertyakészítés gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnéd magad elkészíteni az ünnepi fényeket? Ennek semmi akadálya! Öntsünk együtt gyertyát házilag.

Kétféle anyagból készítünk gyertyát, viaszból és zseléből.

Viaszgyertya készítése:

Kellékek: viasz, talpas kanóc, gyertyaforma, dekor elemek

Ha nem sima gyertyát szeretnénk, hanem dekorelemeket is használnánk, azokat menet közben helyezzük el a forma peremére Forrás: Shutterstock

1. lépés: olvasszuk fel a viaszt - a viasz kb. 60 fokon olvad, viszont sose közvetlenül hevítsük, mindig gőz fölött, ahogy a csokit is.

2. lépés: gyurmával rögzítsük a kanócot a gyertyaformába

3. lépés: a kanóc tetejét megfogva, óvatosan öntsük a viaszt a gyertyaformába. Ha nem sima gyertyát szeretnénk, hanem dekorelemeket is használnánk, azokat menet közben helyezzük el a forma peremére, oldalára, vagy a viasz közé. Ha többszínű gyertyát szeretnénk, akkor rétegezve öntsük egymásra a különböző színű olvasztott viaszt.

4. lépés: tegyük hűtőbe a viasszal megtöltött gyertyaformát, így hamarabb elkészül. Attól függ, mennyi idő alatt dermed meg a viasz, hogy milyen formát választottunk. Ha kihűlt a viasz, könnyedén ki tudjuk venni a formából.

5. lépés:utólag is dekorálhatjuk a gyertyát, oldalára erősíthetünk fahéjrudat, szárított narancsot, amit spárgával átkötve rögzíthetünk is.

Zselégyertya készítése:

Kellékek: különféle üvegcsék, amikbe a zselét öntjük, dekorelemek, különböző színű gyertyazselé

Ha illatosítani szeretnénk, akkor olvasztott állapotban csepegtessünk illóolajokat a zseléhez Forrás: Shutterstock

1. lépés: a sima viaszhoz hasonlóan, gőz fölött olvasszuk fel a zselégyertyát

2. lépés: ha illatosítani szeretnénk, vagy csillámokkal megszórni, akkor azt olvasztott állapotban tegyük meg. Csepegtessünk illóolajokat a zseléhez.

3. lépés: Álítsuk bele a kanócot az üvegbe.

4. lépés: az üvegcsébe, ha szeretnénk dekorelemeket helyezni, akkor a zselégyertya öntése előtt tegyük meg. A forma oldalára, belsejébe helyezzük el tárgyakat, majd öntsük bele óvatosan a zselét. Ha finoman öntjük a zselét, akkor nem lesz buborékos a végeredmény. Ha több rétegű zselégyertyát szeretnénk kapni, akkor várjuk meg, amíg az első szín kissé megszilárdul és utána öntsük rá a második színréteget.

5. lépés: hagyjuk megszilárdulni szobahőmérsékleten és kész is a gyertya.

Gyertya dekorációk:

Mind a viasz mind pedig a zselégyertya estetében is gyönyörű dekorációkat készíthetünk. Akár a gyertya belsejébe, akár kívülre helyezve is tökéletes választás lehet.

Szárítsunk narancsot vagy citromot karikákra vágva - ezeket a gyümölcsöket a zselégyertya belsejébe és a viaszgyertya henger formájára rögzítve is használhtjuk.

Szárított termésekkel, porcelán figurákkal, szalagokkal, csillámokkal, flitterekkel is tarkíthatjuk gyertyánk összképét.

Szárított termésekkel, szalagokkal is tarkíthatjuk gyertyánk összképét Forrás: Shutterstock

Nem csak a gyertyát dekorálhatjuk, de rendhagyó formákba is önthetjük a gyertyaviaszt vagy a zselét.

Tippek:

Vágjunk félbe egy narancsot, vájjuk ki a belsejét, állítsunk bele egy kanócot és öntsük bele a viaszt. Kész is az isteni narancs formájú gyertyánk. Ha még tovább szeretnénk bolondítani a narancsos gyertyát, adjunk a meleg viaszhoz néhány csepp narancs illatú illóolajat.

Tojáshéjba is tölthetjük a zselégyertyát: félbevágott tojáshéjba állítsuk bel a kanócot és öntsük bele a zselégyertyát. Ha igazán bohókás összképet szeretnénk kapni, akkor válasszunk narancssárga színű zselét.

Zselégyertyát bármibe önthetünk, csak a képzeletünk szabhat határt: dióhéjba, üvegmécsesbe, félbevágott, kibelezett gyümölcsök belsejébe, csatos üvegbe, csészébe, vázába mind-mind ötletes és tökéletes megoldás lehet.

Zselégyertyát bármibe önthetünk, például kibelezett gyümölcsök belsejébe Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.