Ezt tedd, ha tűz üt ki az otthonodban karácsonykor!

karácsony veszély lakástűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi szezon nagyobb figyelmet, óvatosságot követel az ünneplőktől, hiszen a karácsonyfák és adventi koszorúk fokozott tűzveszélyt jelentenek. A karácsonyfatűz gyorsan pusztít, a lángok a pár perc alatt leégő fáról a lakás többi részére is átterjedhetnek – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu online biztosításközvetítő az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.

Tűzvédelmi szempontból előnyös, ha a lakásban van füst- vagy tűzjelző és tűzoltó készülék – idézte a Netrisk a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatait. Hozzátették:

ha tűz ütött ki, lehetőleg meg kell gátolni, hogy az oxigénhez jusson: erre egy nem műszálas takaró vagy pokróc is alkalmas lehet.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/FamVeld/Family Veldman

Felhívták a figyelmet arra, hogy sérülések és károk elkerülése érdekében tilos csillagszórókat épületből kidobni, és az erkélyeken lehetőleg csak olyan anyagok legyenek, amelyek nem gyúlékonyak.

A lakás védelme érdekében nem érdemes a közösségi oldalakon kitenni, ha valaki több napos utazásra készül, mert ez egy tipp lehet a betörőknek.

A Netrisk biztosítóktól származó adatai szerint 2020 és 2021 karácsonyi időszakában több tucat tűzesetet jelentettek be károsultak. A karácsonyfatüzek mellett konyhai tűzesetek is előfordultak, emellett fűtőberendezések, zárlatos fényfüzérek, nem megfelelően karbantartott kémények is gondot okoztak.

Év végén megnőtt a lakáskárokhoz köthető bejelentések száma és a kárkifizetések összege, de a biztosítók tapasztalatai szerint ez nem a karácsonyi balesetekhez, hanem ahhoz kapcsolódik, hogy az ügyfelek a teendők év végére halasztott rendezése, esetleg az anyagi terhek növekedése miatt ebben az időszakban jelentik be a korábbi károkhoz kapcsolódó igényeiket – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.