Légzőgyakorlatok puffadás esetére

Forrás: Thinkstock -
légzés kisdumások puffadás gyakorlat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy nagyobb lakomára és a gyorsan bekapkodott falatokra bélrendszerünk teltségérzettel, felfúvódással, görcsös hasi fájdalmakkal, úgynevezett haspuffadással válaszolhat. Mit tehetünk ellene? Nem is gondolnád, milyen egyszerűen és gyorsan is lehet orvosolni ezt a problémát.

Az erőteljes felfúvódáson, puffadáson könnyen tudunk segíteni, ha tudatosan figyelünk az egyenletes légzésre, és az ennivaló alapos megrágására. A hasi légzés serkenti továbbá az emésztést, és jótékonyan hat beleinkre is. A jó hasi légzés során ugyanis a rekeszizmunk is dolgozik, ami segíti, hogy a hasüregben légzésről-légzésre változzon a nyomás. Ezért figyeljünk arra, hogy a belégzésnél jó mélyre szívjuk a levegőt – mintha a hasunkba akarnánk beszívni – kilégzésnél pedig arra, hogy laposodjon a hasunk – mintha a hasunkból akarnánk kipréselni a levegőt. Ritkán előfordul, hogy a haspuffadás komolyabb betegségre utal, vagy gyógyszeres kezeléssel függ össze. Ilyen kezelés lehet az antibiotikum-kúra, ami a bélflóra és bélműködés károsodásával, ennek következményeként különböző tünetek jelentkezésével, többek között haspuffadással járhat. Ilyen esetekben érdemes a probiotikus készítmények használata, melyek segíthetnek visszaállítani a bélflóránk egészséges egyensúlyát és segítenek a kellemetlen haspuffadás legyőzésében.

Forrás: Thinkstock

Hasi vagy rekeszizom légzés

1. Ülj a sarkadra zárt lábakkal, majd hajolj előre és kulcsold össze a karjaid. Homlokod tedd a felül lévő csukló tövére és lélegezz mélyeket, miközben figyeled a levegő útját. Így könnyen elsajátítható ez a gyógyító légzésfajta.

2. Feküdj a hasadra és karjaid összekulcsolva tedd a homlokod alá. Úgy, hogy a könyököket, addig húzod a törzsed felé, míg azt érzed, hogy a lengőbordáid érnek a talajhoz. Ebben a pózban figyeld meg légzésed, ugyanis így automatikusan hasi légzéssel veszed a levegőt.

3. Feküdj a hátadra, hajlítsd be a térded, talpad helyezd a talajra, és fektesd tenyered a hasadra. Figyeld, ahogy a levegő ki és beáramlik.

4. Állj egyenesen kis terpeszben egyenes háttal. Tenyered helyezd el a lengőbordákon, (az oldaladon) úgy hogy a hüvelykujjad előre nézzen a többi pedig, hátrafelé, és lélegezz hasi légzéssel. Ha jól csinálod, érzed, ahogy mozognak a bordák. Tágul és szűkül az alsó háti rész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.