A szorongók is ki tudnak lépni a komfortzónából

Forrás: Shutterstock -
pszichológus komfortzóna kihívás szorongás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon azok az emberek, akik alapvetően hajlamosabbak a szorongásra, eljuthatnak odáig, hogy ki merjenek lépni a komfortzónájukból? Erre kerestük a választ Somogyi Kata pszichológussal.

Változtatni soha nem egyszerű. Kilépni a megszokottból, a komfortzónából, szinte mindig félelemmel tölti el az embert. De nyitott lehet-e a változásra egy olyan személy, aki sok szorongással küzd? Mi kell ahhoz, hogy egy szorongásokkal teli ember egyáltalán elgondolkodjunk a változtatáson?

„A szorongásos állapot egy jelen helyzetbeli tartós stresszállapot. Lehet egy konkrét szituációhoz kötött szorongás (ezek a fóbiák) de lehetnek spontán kialakuló pánikbetörések is. A tüneteket kiváltó okok a személy gondolkodásban/fantáziájában keresendők hogy az egyén miként éli át az adott szituációt. Ezt lehet nevezni kiváltó okként. Gyerekkorba nem szoktunk feleslegesen visszamenni, csak ha kell, illetve a kliensek spontán módon visszatekintenek” - mondja Somogyi Kata pszichológus, aki szerint fontos kiemelni, hogy az állandósult szorongások berögzülnek tehát a szorongás "szokását" is le kell építeni.

A szorongásos állapot megbénít, a komfortzóna átlépéseként tapasztal olykor teljesen átlagos helyzeteket is Forrás: Shutterstock

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kilépni a komfortzónából annyit jelent, mint megmászni egy hegyet, vagy úgy lefutni 10 kilométert, hogy előtte nem mozogtunk rendszeresen.

Fontos azonban leszögezni, hogy kilépni a komfortzónából mindenkinek egyénileg mást jelent, tehát amit ő maga ért alatta.

„Feleslegesen nem kell a saját határainkat átlépni. Inkább az szokott lenni, hogy a személy saját maga is úgy érzi ennek magától kéne mennie. A szorongásos állapot viszont megbénít, és a komfortzóna átlépéseként tapasztal olykor teljesen átlagos helyzeteket is. Akkor az ott már probléma, szakember segítségét kell kérni" - mondja a szakértő.

Érdemes szakemberhez fordulni, ha a szorongásos állapot befolyásolja hétköznapi cselekedeteinket Forrás: Shutterstock

Ami fontos, hogy mielőtt változtatnánk az életünkben, először növeljük meg a biztonságérzetünket. „Ez azért fontos, hogy ez az érzés minél jobban meglegyen majd ezt követően az életünkből. És el lehet kezdeni picit kilépni a megszokottból!

Addig legyünk merészek amíg ez nem jár az önbizalom elvesztésével vagy elbizonytalanodással. Belső önmunka után lehet lépegetni."

Most megéri kilépni a komfortzónából!

Légy részese a Komfortzóna programnak! Lépj ki te is, vagy szavazz azokra, akik elég bátrak változtatni! Regisztrálj és nyerj!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.