Game over - punk táncosok és busók temetik a farsangot és a telet

francia punk David Bowie filmfesztivál busójárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eljött a farsang utolsó hétvégéje, a "farka", de még néhány igazán klassz programot ajánlunk a mulatozás jegyében. Várnak a mohácsi busók, de frankofón filmfesztiválra és egy punk-balettre is invitálunk. Jó szórakozást!

Frankofón Filmfesztivál
2014. február 28.-március 9.

Most megtudhatod, milyen sokszínű a frankofón világ - ugyanis 14 országból több mint 30 film, csupa különlegesség érkezik, olyanok, amelyeket először láthatunk Magyarországon! A Frankofón Filmnapok szervezői idén először versenyfilm-kategóriával is készülnek nyolc alkotással. A győztes film magyarországi terjesztését megszerző TV5 Monde csatorna 1000 eurós finanszírozást ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

Brazil Karnevál a beteg gyerekekért
2014. március 1.

Koós Réka már számos alkalommal jótékonykodott beteg gyerekek javára, ezúttal a Mosolygó Kórház Alapítvány felkérésére a 2014. március 1-jén megrendezésre kerülő 10. Születésnapi Gálaesten adja elő a hollywoodi dalszerző, Norman Sachs által kifejezetten ez alkalomra komponált "Happiness Song" című dalt. A brazil karneválok hangulatát idéző egzotikus gálaest további vendégei: Danny Blue, a mentalista és a Brazil Kulturális Központ művészei, köztük brazil táncosok, zenészek, énekesek, dobosok és capoeira harcművészek lesznek. Gyere el te is a farsang utolsó hétvégéjén - és ezzel jótékony célt is szolgálsz, ugyanis a gála bevételének 80%-át közvetlenül a Mosolygó Kórház Alapítvány programjainak finanszírozására fordítják, így segítve a kórházakban fekvő beteg gyermekek gyógyulását.

Világ Mustra a fenntarthatóság jegyében
2014. március 5-6.

Hogy kerülnek egy asztalra Kenya kincsei és Brazília terményei a magyar kertészetek legjavával? Ínycsiklandó kézműves élelmiszerekkel, bemutatókkal várják a szervezők a látogatókat a Világ Mustra nemzetközi expóra, ahol olyan gazdák mutatkoznak be a világ minden tájáról, akik a családjukkal összefogva, hagyományos termékeket állítanak elő, szem előtt tartva a fenntarthatóságot, a természeti erőforrások és környezetük védelmét.

Forrás: Thinkstock

Vége a farsangnak és a télnek - busójárás
2014. február 28.-március 4.

A mohácsi sokácok ismert népszokásának, a busójárásnak idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régebben farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság - most kicsit hosszabb, hiszen már csütörtökön elkezdődik a Kóló téren. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. Bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Húshagyó kedden pedig a főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Punk-balett David Bowie-val
2014. március 6-7.

Michael Clark és társulata London, Velence és Berlin után nagysikerű előadásával Budapestre, a Trafóba érkezik. A "Come, Been and Gone" David Bowie lüktető, misztikus világát csempészi egy felkavaró és gyönyörű kortárstánc-darabba. A produkció erősen popzenei ihletettségű: elsősorban David Bowie zenéjére épül, de Lou Reed, a Velvet Underground vagy Brian Eno dalai is hallhatók a darabban. Bowie az intellektuális popzene kulcsfigurája, a könnyűzene történetének egyik legfontosabb határátlépője, aki értelmezte és újraértelmezte a kultúra és a pop, a magasművészet és a pop viszonyát. Ha téged is érdekel a bátor kísérletezés, a szélsőségességek és a határok feszegetése, akkor ott a helyed, irány a Trafó!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.