23 érdekesség a 40 éves James McAvoy-ról

Forrás: FilmMagic/2011 Michael Tran -
érdekesség mozi James McAvoy születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy cukrászként dolgozott, és pap akart lenni? Hogy kiket támogat a hollywoodi filmekkel keresett pénzéből? Hogy ki volt a lakótársa, és mire allergiás nagyon? Mindezt és még sok minden mást is megtudhatsz a 40 éves James McAvoy-ról!

1. Három beceneve is van: a barátai általában Jamesy Boynak, Jimmynek, vagy Floydnak szólítják.

James McAvoly Golden Globe-díjra jelölt skót színész 40 éves lett Forrás: FilmMagic/2011 Michael Tran

2. 170 centiméteres magasságával a tornasor vége felé található a hollywoodi férfisztárok között. Annál nagyobb teljesítmény, hogy a Széttörvében és az Üvegben így is hitelesen formálta meg a fizikailag is monumentális Fenevadat!

3. A skót színész egy buszsofőr apa és egy ápoló anya gyermekeként látta meg a napvilágot Glasgow-ban. Az édesanyja ráadásul pszichiátrián dolgozott, így az Üveg elmegyógyintézetes jeleneteihez is volt honnan merítenie a színésznek.

Édesanyja pszichiátrián dolgozott, így az Üveg elmegyógyintézetes jeleneteihez is volt honnan merítenie Forrás: Jessica Kourkounis/Universal Pictures

4. McAvoy hétéves volt, amikor a szülei elváltak, és 11 éves kora után az anyai nagyszülei nevelték.

5. Egyházi iskolákban tanult, és eközben az is megfordult a fejében, hogy pap, egészen pontosan térítő misszionárius lesz belőle.

6. A színjátszással akkor esett szerelembe, mikor egy előadás és beszélgetés kedvéért meglátogatta az iskoláját a neves skót színész David Hayman (Sid és Nancy, Rob Roy, Nevem Joe, A sakál, A csíkos pizsamás fiú).

7. Később Hayman közbenjárására kapta meg élete első filmszerepét is az akkor 16 éves McAvoy, méghozzá a The Near Room című moziban.

James első filmszerepében, a The Near Room című moziban Forrás: Metrodome Distribution

8. Ennek ellenére sokáig nem volt biztos benne, hogy színész akar lenni. A középiskola végén egyszerre adta be a jelentkezését a haditengerészethez, és felvételizett a skót színművészeti egyetemre. Mindkét helyre felvették, utóbbi mellett döntött.

9. Hogy a színiakadémiás tanulmányai költségét fedezni tudja, az iskola mellett cukrászként dolgozott.

10. Valószínűleg épp ezért hozott létre később, már híres (és gazdag) színészként egy alapítványt, ami azon tehetséges diákokat segíti a volt iskolájában, akiknek maguktól nem telne tandíjra.

11. Az egyetem befejezése után, 2000-ben költözött Londonba, azóta is ott él.

12. Az első londoni éveiben az a Jesse Spencer volt a lakótársa, aki később a Dr. House sorozatban dr. Robert Chase-ként vált ismertté.

Londonban Jesse Spencer volt a lakótársa, akit a Dr. House című sorozatból ismerhetünk Forrás: Getty Images/Michael Buckner

13. Az áttörést a brit terepen a Shameless (Szégyentelenek) című tévésorozat egyik szerepe (egy autótolvaj karakter) hozta meg számára 2005-ben, a nemzetközi publikum pedig Az utolsó skót király (2006) révén figyelt fel rá, amelyben a hírhedt ugandai diktátor, Idi Amin háziorvosát játszotta.

15. A húga, Joy McAvoy is színésznő, a Mocsok című filmben egymás oldalán is játszottak.

A húga, Joy McAvoy is színésznő Forrás: WireImage/2013 Dave M. Benett

16. A skót Celtic Football Club óriási szurkolója.

17. Az egyik kedvenc műfaja a sci-fi, ezen belül pedig a Star Trek és a Battlestar Galactica a kedvenc alkotásai.

18. A kedvenc rendezője viszont az angol szociorealizmus egyik nagy alakja, Ken Loach.

19. Ezek után nem meglepő, hogy a kedvenc filmjei között is több Ken Loach-rendezés található, például a Kes és a Nevem Joe. Emellett olyan címeket sorol még a kedvencek listájára, mint a Kincsvadászok, a Vissza a jövőbe, A nagy szökés vagy a Késői találkozás.

Tíz évig élt házasságban a nála közel tíz évvel idősebb, szintén színész Anne-Marie Duff-fal Forrás: 2014 Getty Images/Tim P. Whitby

20. Rettenetesen allergiás a lovakra, és ez számos kellemetlen percet okozott neki A cinkos forgatásán.

21. Tíz évig élt házasságban a nála közel tíz évvel idősebb, szintén színész Anne-Marie Duff-fal (Shameless, A szüfrazsett). Egy közös gyermekük született.

22. Közeli barátok Michael Fassbenderrel, akivel az X-Men filmekben nagy ellenfeleket játszanak.

23. James McAvoy-t legközelebb épp az X-Men: Sötét Főnix című filmben láthatjuk majd a mozivásznon, méghozzá a tervek szerint júniusban. Az idei évben pedig még érkezik a főszereplésével a nagy sikerű horrorfilm, az Az második része is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.