Hamupipőkéből titkárnő lett: 7 emlékezetes mese felnőtteknek

adaptáció film mese mozi szórakozás felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mesékből nem csak animációs film készülhet: az e héten mozikba kerülő Hófehér és a vadász kapcsán összegyűjtöttük a híres mesék alapján született legkülönlegesebb élőszereplős filmeket. 

1. A szép és a szörnyeteg (1946)

A francia rendezőklasszikus (és költő és filozófus) Jean Cocteau fekete-fehér filmjében a szörnyeteg elvarázsolt kastélyának kertjében a szép Belle apja letép egy virágot, amiért bűnhődnie kell: vagy az életével fizet, vagy a lányával. Belle önszántából beköltözik a színészlegenda Jean Marais játszotta Szörnyeteghez, és persze idővel felfedezi a benne rejlő herceget. Cocteau filmje a lenyűgöző vizuális fantáziája révén maradt emlékezetes, és jó néhány látványos jelenetét és trükkjét a mai filmek is megirigyelhetnék. A kilencvenes években Philip Glass zeneszerző egy egész operát írt a filmhez illeszkedve, a mai DVD-kiadásokon ez rendszerint megtalálható.


2. Dolgozó lány (1988)

A nyolcvanas évek egyik emlékezetes romantikus komédiájáról elsőre talán nem is minden nézőnek esett le, hogy egy mese alapján készült, pedig valójában a Hamupipőke-történet egy szabadon értelmezett feldolgozása. Az aktualizált, nagyvállalati közegbe helyezett sztori főszereplője a szegény sorsú titkárnő (Melanie Griffith), aki egy véletlen folytán a gonosz főnöknője (Sigourney Weaver) helyére kerül egy időre, és még a szerelem is rátalál a sármos herceg/bróker (Harrison Ford) személyében.


3. Hook (1991)

Steven Spielberg a kilencvenes évek elején abszolút a karrierje csúcsán volt, és sokak szerint pont a Hookkal kezdődött el a mára vészes méreteket öltő szentimentalizmusa. Szerintünk viszont egy mesénél még cseppet sem baj az érzelmek kicsit bővebb áradása, pláne ha egy csavarral nem is konkrét adaptációról van szó, hanem a felnőttek és a mesék (és saját gyerekkoruk) viszonyáról. Spielberg sztárparádés (Robin Williams, Julia Roberts, Dustin Hoffman fémjelezte) filmjében ugyanis a felnőtt és megkomolyodott Pán Péter kénytelen visszatérni Sohaországba, hogy megmentse a fiát.


4. Hófehérke - A terror meséje (1997)

Íme, a bizonyíték, hogy meséből akár horrorfilmet is lehet készíteni - nem mintha a Grimm testvérek által gyűjtött eredeti népi történetek ne lettek volna épp elég félelmetesek a mesévé szelídülésük előtt. Sigourney Weaver ismét a főgonosz szerepében volt látható ebben a főleg rémisztgetésekre és a mesék régi, sötét világához való visszatérésre törekvő filmben.


5. Grimm (2005)

A sajátos fantáziájú egykori Monty Python-tag, Terry Gilliam egyéb filmjeiben is vonzódott a mesékhez (Tideland, Doctor Parnassus és a képzelet birodalma), csak azok általában az ő fejéből kipattant groteszk történetek voltak. A Grimm testvérekről szóló filmjében azonban nemcsak emléket állított a listánkon szereplő filmek többségének alapjául szolgáló mesék összegyűjtőinek, de a két fivérből mesehőst kreálva egyben egy fiktív történetbe is helyezte őket.



6. Bűbáj (2007)

A Bűbáj főhősei olyan mesefigurák, akik egy varázslat révén a hétköznapi világba kerülnek át - képileg pedig a Disney-féle rajzolt környezetből az élőszereplősbe. Mivel pont a Walt Disney stúdió készítette el a filmet, egyben önironikus gesztus is ez a mozi, melyben az alkotók a stúdió korábbi, saját, idealisztikus rajzfilmjeiket figurázzák ki, értelmezik újra - és végül teszik le a voksot mégiscsak azok belső lényege, a mese ereje mellett, ha más formában is.


7. Tükröm, tükröm (2012)

Az indiai származású Tarsem Singh rendező elsősorban a filmjei egyedi hangulatú, lélegzetelállító látványvilágáról híres, így nem csoda, hogy sajátos Hófehérke-feldolgozásában is elsősorban erre helyezte a hangsúlyt. A történetet pedig a vígjáték irányába tolta el: a gonosz mostoha (Julia Roberts) lett az igazi főszereplő. A napokban bemutatásra kerülő Hófehér és a vadász révén pedig a filmje gyorsan vetélytársat kapott, utóbbival külön kritikában is foglalkozunk a héten.


Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.