a nap cikke mozi szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ első számú közellenségét tízévnyi kutatómunka eredményeképp kapták el nemrégiben - most pedig már azt is megnézhetjük a moziban, hogyan történt mindez. Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza, kritika.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig a hollywood-i sztárok stílusa érdekel, ajánljuk a StílusZaru oldalt!




Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty
Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty

Ily módon a film a színfalak mögé, egy hírszerző titkosszolgálat tevékenységébe enged bepillantást, a hírek szerint rengeteg dokumentum és kutatómunka alapján, a lehető leginkább valósághűen. Még a film szereplőit is valós alakokról mintázták (az persze titkos, hogy pontosan kikről, és a külső hasonlóságot is kerülték) - így állítólag tényleg egy nő volt az, aki csökönyös kutatómunkával, a fejébe vett teóriához a végsőkig ragaszkodva végül elérte, hogy megtalálják bin Ládent.

A Zero Dark Thirty a gyönyörű Jessica Chastain által (Oscar-jelölést érően) alakított CIA-ügynöknő jelenetével kezdődik, aki a távol-keleti hadszíntérre indul, és ott egyből a dolgok sűrűjébe csöppen: az elfogott Al Kaida-tagok vallatásába, amit (mint tudjuk) nem épp kesztyűs kézzel űztek ebben a háborús helyzetben. A filmnek ezek a naturalista, mindent megmutató jelenetei ki is verték utólag a biztosítékot: azzal vádolták a készítőket, hogy a kínvallatás mellett foglalnak állást. Holott ilyesmiről szó sincs a filmben: bemutatják a dolgot, aztán ránk van bízva, hogy mit gondolunk róla.

Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty
Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty

A nagyon férfias, háborús témájú filmnek érdekes módon nemcsak a főszereplője, de a rendezője is nő: Kathryn Bigelow, James Cameron exfelesége, minden idők egyetlen Oscar-díjat nyert női rendezője, aki már a korábbi filmjeiben (Holtpont, Atomcsapda) is arról tett tanúbizonyságot, hogy cseppet sem "női mozikat" készít. Így volt ez az előző (Oscart nyerő) rendezésével is: A bombák földjén ráadásul szintén az Egyesült Államok jelenkori háborúinak egyikében, az Irakban szolgáló bombaszakértők között játszódott.

Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty
Forrás: Facebook/ZeroDarkThirty

Az ott kidolgozott stílust viszi tovább ebben a filmjében is Bigelow: kézikamerás, dokumentáló hatású felvételek, spontánnak ható jelenetek, kevés igazán nagy drámai, kihegyezett pillanat - ahogyan az az életben is történik... Talán emiatt is van az, hogy a szereplők nem kerülnek igazán közel hozzánk, és bár érdekfeszítő végignézni ezt a profin megvalósított, izgalmasan pörgő háborús dokumentum-drámát - nem is beszélve a bin Láden kiiktatását megörökítő élethű akciójelentről -, de megérinteni valahogy nem igazán tud.


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Zero Dark Thirty - végső előzetes



Kiknek ajánljuk?

- akik kíváncsiak arra, mi zajlott a színfalak mögött a terroristavezér utáni kutatás során
- akik szeretnék átélni a bin Ládent likvidáló kommandós akciót
- akiknek bejött A bombák földjén is

Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem vágynak háborúra és lövöldözésre a moziban
- akik eleve tagadják, hogy egy ilyen film valósághű lehet
- akik nem szeretik a kézikamerás stílust

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.