A vámpírfilmek sohasem látott népszerűsége és az augusztus elején bemutatásra kerülő Byzantium című mozi kiváló apropót szolgáltatott arra, hogy összegyűjtsük minden idők legemlékezetesebb vérszívóit. Következzenek hát a Life.hu kedvenc vámpírjai!

8. Clara - Gemma Arterton
Byzantium

Anya-lánya páros viszonylag ritkán fordult elő a vámpírok között a filmtörténet során, de az augusztus elején a hazai mozikba érkező, igencsak ígéretesnek tűnő legújabb vámpírtörténetben ez a felállás. Kettejük közül az anyát játssza a modellből lett színésznő Gemma Arterton - ő az, aki immár 200 éve vigyáz a "kislányára" (Saoirse Ronan), miközben folyamatosan menekülni kényszerülnek a másságuk miatt.

7. Edward - Robert Pattinson
Alkonyat

Noha a filmek színvonala miatt nem igazán tartjuk sokra az Alkonyat-szériát, a tömegkultúrára gyakorolt hatásait botorság lenne letagadni, így mindenképp helye van a listánkon a vega hősszerelmes "tini" vámpír Edwardnak. Az Alkonyat tette újra menővé a vámpírokat, igazi divathullámot indított el, jó néhány dolgot átírt (megszentségtelenített) a vámpír-ikonográfia korábbi elemei közül, továbbá tonnányi pénzt termelt. Úgyhogy ha másért nem, azért mindenképp hálásak lehetünk az önmegtartóztatás fontosságát jelképező Edwardnak, hogy miatta újabban sorra készülnek az Alkonyatnál jobb vámpírfilmek.

6. Sang-hyeon atya - Kang-ho Song 
Szomjúság

A nálunk leginkább az Oldboy révén ismert kiváló dél-koreai rendező, Chan-wook Park vámpírfilmjének főhőse egy pap, aki mások gyógyulása érdekében önfeláldozóan orvosi kísérletek alanya lesz, ám a várt végeredmény helyett vámpírrá válik. A katolikus vallást és a vámpírlétet pedig meglehetősen nehéz összeegyeztetni, a kísértés fogalma is új értelmet nyer az atya életében, pláne, amikor szerelmes is lesz. Lenyűgöző látványvilágú, hátborzongató, de némi sötét humortól sem mentes alkotás.

5. Louis de Pointe du Lac - Brad Pitt
Interjú a vámpírral

Sosem voltak olyan szomorúak se előtte, se azóta Brad Pitt kutyaszemei, mint amikor halhatatlan, épp ezért örök bánatban szenvedő vámpírt alakított. A felesége halála miatt szenvedő, egy delejes személyiségű vámpír (Tom Cruise) hatása alá kerülő és átváltozó, majd idővel önnön örök életéből és a vámpírlétből kiábránduló Louis egy riporternek meséli el évszázados, néhol enyhén meleg hangulatú történetét ebben a filmben - hogy a végén persze jöjjön egy utolsó meglepetés.

4. Eric Northman - Alexander Skarsgard
True Blood - Inni és élni hagyni

Kakukktojás a listánkon Eric, hiszen ő egy sorozatból érkezett, ugyanakkor a True Blood szintén megkerülhetetlen, ha a vámpírmítosz jelenkori alakváltozatairól beszélünk. A fülledt hangulatú Louisiana egyik kisvárosában játszódó, erotikával és természetfeletti lényekkel telezsúfolt szériában ugyan akad több vámpír is, közülük mégis a bő ezeréves, viking harcosból vámpírrá lett Eric az, aki az évadok során a legtöbb karizmát (és iróniát) volt képes felmutatni.

3. Miriam Blaylock - Catherine Deneuve
Az éhség

A nyolcvanas évek eme vámpírfilmes remekében Deneuve több ezer éves vámpírősanyát alakít, aki a szeretőit ugyan átváltoztatja, de teljesen halhatatlanná nem tudja tenni őket. Így aztán a filmben is le kell cserélnie egy idő után David Bowie-t Susan Sarandonra - igen, ebben a filmben látható az a híres leszbikus jelenet a két színésznő között.

2. Eli - Lina Leandersson
Engedj be!

A vámpírlét és a gyerekkor együtt eléggé kemény kombináció, mivel nincs sok esélye az embernek a felnövésre. Így járt Eli is, aki azonban ebben a svéd lakótelepen játszódó, különleges hangulatú filmremekben összeismerkedik egy vele "egykorú" furcsa fiúval, akiben lelki társra talál. A filmnek néhány évvel később elkészült az amerikai változata is, ugyanezzel a címmel.

1. Drakula - Lugosi Béla
Drakula

Ki mást hagyhattunk volna a listánk csúcsára, mint minden vámpírok ősatyját, az erdélyi kastélyában rejtőző Drakula grófot? A róla írt rémregény (Bram Stoker: Drakula) alapozta meg az egész vámpírmítoszt, azóta pedig számtalan filmben tűnt fel az alakja. Mi Lugosi Bélát választottuk ki, mint leghíresebb megformálóját, de játszotta már Drakulát többek között Gary Oldman (Drakula), Max Shreck (Nosferatu - Drakula), Leslie Nielsen (Drakula halott és élvezi), vagy épp Klaus Kinski (Nosferatu, az éjszaka fantomja) is.Johnny Depp legmenőbb karaktereihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130716-mozi-film-szorakozas-johnny-depp-legmenobb-karakterei.html Szerelem, árverésre bocsátvahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130710-mozi-film-senki-tobbet-szerelem-arveresre-bocsatva.html 7 híres film, ami másképp ért volna végethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130708-mozi-film-szorakozas-7-hires-film-ami-maskepp-ert.html Ki számít rossz anyának?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130703-mozi-szorakozas-film-toszkan-szepseg-ki-szamit-rossz-anyanak.html