Az állítólag megtörtént eseményeken alapuló lélektani horror, a Conjuring - Démonok között a tengerentúlon komoly nézettségre tett szert, és egyelőre úgy fest, hazánkban sem lesz ez másképp. Szellemjárásos sztorikkal pedig éppenséggel tele a padlás, a romantika szülte kísértetek már közel száz éve képesek a filmvásznon is megtestesülni - mire fel akkor a nagy izgalom?

A horror, mondhatni, megosztó műfaj: miközben nem kevesen megvetéssel vagy egyértelmű elutasítással határolódnak el az ilyen típusú filmektől, az ellentábor rendre és lelkesen iszonyodja végig heti rendes adagját. Itt meg is állhatunk egy pillanatra, a lényeg ugyanis az iszony szóban keresendő. Az angol horror kifejezés - ami magyarul leginkább rettegést, rémületet jelent - jól leírja, mire számíthat az a néző, aki hasonló zsánerű filmet választ kikapcsolódás gyanánt. Nem az erkölcsi tanulság, nem is a katarzis, amely a filmvászonra szegezi a horrorfilm híveinek tekintetét: kizárólag a félelem.

Forrás: www.theconjuring.warnerbros.com
Conjuring - Démonok között

Nézd meg és menj tovább

Lidércfény, ködpára, éjszaka, homály - a borzongás elmaradhatatlan kellékei, és korántsem véletlenül. Az ember legősibb, legmélyebb félelmeit jelképezik, és szorosan kapcsolódnak az ismeretlen, a halál, a túlvilág fogalmához - érthetően hát a filmvásznon is szó szerint rémesen jól működnek.

Számos pszichológiai kutatás foglalkozik a horror hatásaival, ezek szerint pedig - és a közvélekedéssel ellentétben - az ilyesfajta meghívott rettegés nem feltétlenül annyira kártékony, mint azt sokan feltételezik; persze minél kiegyensúlyozottabb valaki, annál kevésbé kell számítania arra, hogy a filmbeli kísértetek esetleg éjjel majd a hálószobájában kaparásszák a tapétát...

A műfajban szinte nélkülözhetetlen természetfeletti - mintegy hívószóként - a racionálisból az irracionálisba, önnön tudatalattijának világába hívja utazásra a bátor nézőt, aki így másfél óra leforgása alatt szembesülhet elfojtott félelmeivel, és kis szerencsével  túl is léphet azokon. A fikció tehát lehetőség az én felfedezésére: a thrillerek vagy horrorfilmek áttételesen a száműzött, félelemkeltői énjeinkkel való szembesülés lehetőségét hordozzák, és amennyiben sikerül felülkerekednünk mélyben lappangó szorongásainkon, a győzelem hatása a napvilágon is megmutatkozik. 

Nézd meg a Conjuring - Démonok között film előzetesét itt:

 

Kell ez nekünk?

A horrort elutasító kritikai hangok a filmekben felvonultatott brutalitást az egyén és a társadalom szempontjából is kifejezetten károsnak tartják. A szembenállás oka egyrészt a műfajnak tulajdonított személyiségromboló hatás, másrészt a filmek által ábrázolt erőszakos magatartásformák, melyek esetleg cselekvési mintaként szolgálhatnak a néző számára. Az -  egyébként freudi alapokon nyugvó - katarziselmélet hívei másképp vélekednek: szerintük a horrorfilmek  - ha megtisztulást éppen nem is adnak , de - képesek az ösztönvilág kanalizálására, az archaikus félelmek és elfojtott indulatok mederbe terelésére, így sokkal inkább üdvözlendők, mintsem megvetendők.

A horrort egyes pszichológusok a bungee jumpinghoz hasonlítják, és nemcsak azért, mert egy-egy film közben jelentős mértékű adrenalin-többlethez juthatunk, hanem mert a félelmet így leküzdve a hétköznapokban váratlanul elénk kerülő, szorongást keltő eseményeket is hatékonyabban kezelhetjük.


A kiadós borzongás mellesleg fogyókúrának sem utolsó. A mára klasszikussá vált Ragyogás, vagy a műfaj keretein belül szintén kultikusnak számító Ördögűző a kalóriaégetésben is dobogós helyen szerepel: egy nemrégiben zajlott kutatásban a tesztalanyok a rettegést ellensúlyozandó - normál anyagcseréjükhöz viszonyítva - kisebb zacskó pattogatott kukoricányi pluszenergiát égettek el a filmek nézése során. A magyarázat kulcsa pedig a stressz: a test az intenzív szorongás hatására ugyanis hagyományos stresszreakciókat produkál...

Forrás: AFP
Ördögűző

18+

A filmek által szükségképpen felidéződő negatív események, elhárított emlékképek azonban zavart is kelthetnek, rémálmokat, tartós szorongást okozva. Általánosságban elmondható, hogy minél rosszabb idegállapotban van valaki, annál kevésbé javallott számára a rémmozizás. Gyerekekre kifejezetten rombolóan hathatnak az ilyen típusú filmek, mivel egyáltalán nem, vagy csak kevéssé képesek elvonatkoztatni: a valóság és fikció határai gyerekkorban még sokáig hiányoznak, illetve elmosódottak, emiatt a képi világával sokkoló élmény nagyon könnyen a valóság részévé válik.

Szülőként az a legfontosabb, hogy gyermekünk lelki beállítottságának alapos ismerete mellett (!) irányítsuk, "terelgessük" ízlését és érdeklődését - mondta Majsai László, a Life.hu szakértője, pszichopedagógus, nevelési tanácsadó és terapeuta.

A horrorfilmek gyermekkorban semmi esetre sem építő és fejlesztő hatásúak, bár - mint általában a gyermekeket érintő kérdésekről - erről a témáról sem beszélhetünk az általánosítás szintjén. Kortól és személyiségtől függően különböző mélységig hatnak ezek a filmek. Akadnak gyerekek, akik jobban tolerálják a képi-virtuális-képzelt világ borzalmait, mert már eléggé érettek ahhoz, hogy különbséget tegyenek a fikció és a valóság között: ők megértik és felfogják, hogy a "mesterségesen megjelenített" agresszivitás, rettegéskeltés csak fikció, és nincs köze a valósághoz. Azokban a gyermekekben viszont, akik nem eléggé érettek, illetve intelligensek ehhez a "technikához", olyan maradandó félelmeket és bizonytalanságokat mélyíthetnek el ezek a filmek, amelyek azután komoly magatartásbeli, viselkedési problémákat okozhatnak.

Ha gyermekünk valahogyan mégis végignézne egy horrordarabot, mindenképpen beszélgessünk vele a filmről. Adjunk lehetőséget arra, hogy kérdéseket tehessen fel, ezzel is oldva félelmét, szorongását; válaszoljunk a kérdéseire, és magyarázzuk el neki, hogy amit látott, csupán egy nagyon ügyes trükkökkel kivitelezett buta felnőttmese volt.

Lady Diana utolsó szerelmehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130918-mozi-film-szorakozas-lady-diana-utolso-szerelme.html Szorongsz? Így segít az arzénhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130613-az-arzen-a-legrosszabb-hiru-mereg-szamos-betegsegen.html 7 fontos szorongásos álomkép és üzenetükhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121119-a-7-leggyakoribb-szorongasos-alomkep-es-uzenete.html Egyetlen szó, amivel szorongóvá teszed a gyereked - Te is kimondod?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110506-egyetlen-szo-amivel-szorongova-teszed-a-gyereked-te-is.html