Szexőrültek, nimfomániások, csillapíthatatlan nemi étvággyal megáldott és megvert figurák: e hónapban két olyan film is kerül a hazai mozikba, melynek főhősei a szenvedély rabjai - mi pedig megragadtuk az alkalmat, hogy összeállítsuk a Life.hu listáját a témát feldolgozó kedvenc alkotásainkból.

A szexfüggő (Auto Focus) (2002)

Nálunk sajnos csak DVD-n adták ki ezt a remek, szatirikus és egyben keserű életrajzi filmet, talán azért, mert főhőse nem igazán ismert Amerikán kívül: Bob Crane a hatvanas évek rádiós műsorvezetőből lett sorozatsztárja volt - és szexfüggő. Mindez nála leginkább csoportos orgiákkal, a frissen megjelent videotechnika segítségével készült házi pornófilmekkel és egy bizarr barátsággal párosult, mely utóbbi végül nagy visszhangot kiváltó halálához is vezetett.

Shame - A szégyentelen (2011)

Mi is írtunk már kritikát (http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120217-mozi-film-kritika-egy-szexfuggo-ferfi-viszontagsagai.html) az utóbbi évek egyik legerősebb filmjéről, melynek Michael Fassbender által lenyűgözően alakított főszereplője a szexfüggőség kelepcéjében éli mindennapjait: a vágyai irányítják őt, és nem ő a vágyait. Nála (is) a szexmánia egyfajta pszichológiai kompenzálás: a testiségen keresztül tudja csak kifejezni az érzelmeit, meghatározni önmagát, közelíteni más emberekhez. És persze ő is leginkább szeretetre vágyik, aminek az esélye csillan fel számára, amikor a húga odaköltözik hozzá. Aztán minden másként alakul.

Don Jon (2013)

Noha a Joseph Gordon-Levitt által főszereplőként, íróként és rendezőként is jegyzett, meglepően őszinte és szabálytalan komédia központi karaktere minden héten újabb nőt fektet meg, ő mégsem a valódi szextől, hanem a pornótól függ: épp az a baja, hogy az igazi hancúr sosem olyan jó számára, mint mikor pornóra élvez. Meg különben is, a csajokkal csak a baj van - például az, hogy belezúg az egyikbe (nem csoda, Scarlett Johansson játssza), ami persze választás elé állítja: pornó vagy szerelem?

Vágyak szerelmesei (2013)

A listánkon szereplő eddigi filmek hőseivel szemben ennek a mozinak a szereplői már szembenéztek a függőségükkel, ami abból is látszik, hogy egy terápiás csoportban találkozunk velük először. A január 2-a óta játszott keserédes romantikus vígjáték három párhuzamos és összefonódó sorsot követ végig, három férfiét: az első már legyőzte a szexmániáját, és most másokon segít; a második jó ideje önmegtartóztató életet él, de most találkozik egy neki való nővel és válaszút elé kerül; a harmadiknak pedig épp most omlik össze az élete kontrollálhatatlan vágya miatt, így kénytelen önvizsgálatot tartani.


A nimfomániás (2014)

Ha tippelni kéne, mi lesz biztosan botrányfilm 2014-ben, akkor a polgárpukkasztást előszeretettel (és gyakran már a modorosságig) űző Lars von Trier új rendezése tuti befutónak tűnik. Két részre vágva, kétszer két órában kerül a mozikba január 16-án és február 6-án, benne a Charlotte Gainsbourg játszotta nimfomániás főszereplőnő meséli el élete különböző epizódjait - melyek persze mind a szex körül forognak. Reméljük, azért többet is nyújt majd a film szimpla feltűnősködésnél - mindenesetre a plakátjai igencsak fantáziadúsra sikerültek.

ITT A LINKJE A PLAKÁTNAK!

((http://www.nymphomaniacthemovie.com/assets/downloads/posters/gallery_poster_uk_web.jpg) )

 

Két gyöngyszem a 20. századból

A nap szépe (1967)

Az ifjú és gyönyörű Catherine Deneuve által igencsak bevállalósan megformált főhősnő frigid és szexmániás egyszerre, de hát egy Bunuel-filmtől megszokhattuk, hogy semmi sem egyértelmű benne. Az sem, hogy a képsorokból mi a valóság, mi álom és mi képzelet - talán minden mindhárom egyszerre. Annyi viszont bizonyos, hogy a férje mellett hidegnek és aszexuálisnak látszó úrinő egy bordélyban dolgozik szabadidejében, csak hogy kiélhesse igazi vágyait.

Az érzékek birodalma (1976)

A hetvenes évek egyik legnagyobb mozis botrányát okozó, megtörtént eset nyomán készült filmet számos országban betiltották, többek között a benne látható explicit szexjeleneteknek köszönhetően, melyek akkoriban még sokkal inkább kiverték a biztosítékot, mint a mai megnövekedett ingerküszöbök között. A japán film prostituáltként dolgozó főszereplőnője átlagon felüli szexuális étvággyal rendelkezik, ami akkor fordul át teljes szexmániába, amikor összejön a nős főnökével: innentől kezdve a szerelmesek csak egymás testét akarják birtokolni, ami a sokkoló végkifejletben szó szerint is megtörténik.