1994. október 14-én mutatták be Quentin Tarantino korszakos filmjét, amely pillanatok alatt kultuszmozivá lett, és azóta is sokat idézett klasszikus maradt. A 20 éves Ponyvaregény előtt most 20 olyan érdekességgel tisztelgünk, amiket talán még a rajongók sem tudtak róla.

1. A híres bibliai monológ, amit Samuel L. Jackson minden áldozatának elmond - nos, az igazából nem egy bibliai monológ, illetve csak két mondat szerepel belőle valójában az Ószövetségben, a többit Tarantino és Jackson együtt találta ki.

Forrás: AFP

2. Színészek, akik esélyesek voltak a főszerepekre: Daniel Day-Lewis, Michael Madsen, James Gandolfini (Vincent Vega); Matt Dillon, Mickey Rourke, Sylvester Stallone (Butch); Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Meg Ryan, Isabella Rossellini (Mia).

3. A Tennessee-beli Knoxville városkája, ahonnan Butch karaktere származik, és ahol az apja óráját átadják neki a gyerekkori visszaemlékezésben - nos, az egyben Quentin Tarantino szülővárosa is.

4. A snittet, amelyben Vincent belevágja a fecskendőt a túladagolt Mia szívébe, és így megmenti, eredetileg fordítva vették fel - azaz John Travolta a forgatáson kihúzta a (kellék)fecskendő tűjét Uma Thurmanból, majd felemelte a kezét, ezt a képsort pedig aztán visszafelé játszva tették bele a filmbe.

5. Quentin Tarantino szinte végig leharcolt fürdőköpenyt visel abban a néhány jelenetben, amelyben színészként is játszik a filmben - csakúgy, mint a Lance-t alakító Eric Stoltz. Ezért Tarantino és Stoltz különversenybe kezdtek: ki tudja undorítóbb állapotba hozni a saját köntösét a forgatás idejére. Végül egyértelmű döntéssel Tarantino nyert, érdemes megfigyelni a filmben a győztes ruhadarabot.

6. Azoknak a jeleneteknek a rendezésébe, amelyekben Tarantino színészként is szerepelt, besegített az országos cimborája, Robert Rodriguez. Később ezt Tarantino a Sin City egyik jelenetének levezénylésével viszonozta, aztán pedig közös (dupla)mozifilmet is összehoztak Grindhouse címmel.

Forrás: AFP

7. Számos elmélet terjedt el arról, hogy mi lehetett a titokzatos, mindenki által vágyott táska tartalma - ez ugye a filmből nem derül ki. Az egyik szerint Marcellus Wallace lelkét rejti, melyet korábban eladott az ördögnek. A forgatókönyv egy korai változata állítólag gyémántokat említett. De olyan rajongói változat is létezik, miszerint az az aranyból szőtt ruha van benne, amit Val Kilmer viselt Elvisként a Tiszta románc hallucináció-jeleneteiben - mely filmnek szintén Tarantino volt a forgatókönyvírója. Maga a rendező így nyilatkozott a kérdésben: „Az van a táskában, amit a néző akar.”

8. John Travolta karaktere egy 1964-es Chevelle Malibut vezetett a filmben, ez Quentin Tarantino saját kocsija volt - amit elloptak a forgatás során, de 2013-ban teljesen váratlanul előkerült.

9. Uma Thurman először visszautasította Mia Wallace szerepét, de Quentin Tarantino olyannyira őt akarta (és akarja azóta is folyamatosan a filmjeiben), hogy hívásokkal zaklatta, és felolvasta neki telefonban az egész forgatókönyvet, míg sikerrel nem járt.

10. Valahányszor Vincent Vega elmegy vécére a filmben, közben mindig valami csúnya dolog történik.

11. Jules karakterének eredetileg hatalmas afrofrizurája lett volna. A film fodrásza azonban a próba kedvéért ráadott egy dauerolt fekete sérót mintázó parókát is Samuel L. Jacksonra, ez pedig annyira megtetszett Tarantinónak, hogy utána ragaszkodott hozzá.

12. A nevezetes pénztárca, amelyet Jules karaktere hord, és amire szép nagy betűkkel az van írva, hogy BAD MOTHERFUCKER, Tarantino személyes tárgyai közül került át a kellékek közé.

13. A Ponyvaregény Vincent Vegája (John Travolta) és a Kutyaszorítóban Vic Vegája/Mr. Blonde-ja (Michael Madsen) valójában testvérek, legalábbis Tarantino fejében. Tervezett is velük egy közös filmet The Vega Brothers címmel, de aztán letett róla.

14. Tarantino a forgatókönyv nagy részét Amszterdamban írta egy pár hónapos alkotói szabadság alatt, melynek nagy részét a hotelszobájában, illetve egy coffee shopban töltötte. A film emiatt tele van utalásokkal Hollandiára: a sztori kezdetén Vincent Amszterdamból tért épp haza, Mia oda tervez elmenni kikapcsolódni, Butch „tulipánomnak” szólítja Fabienne-t, sőt Vincent egy holland márkájú sodrós dohányt szív.

15. A film első jelenetében Pumpkin és Honey Bunny (Tökfej és Nyuszimuszi) párosa fegyveres rablásba kezd egy étteremben. A film utolsó jelenetéből megtudjuk, hogy Vincent és Jules is ott tartózkodnak ezalatt. Viszont ha valaki nagyon figyel, már a film elején is észreveheti őket: Vincent kimegy a háttérben a mosdóba, előtte pedig Jules hangja is kivehető a háttérzajból.

16. Ha időrendbe raknánk a film eseményeit, akkor az utolsó képsor az lenne, amikor Butch és Fabienne elmotoroznak a halott Zed chopperjával.

17. A véletlenül elsülő pisztoly a kocsiban a forgatókönyv szerint "csak" a torkán találta volna el a hátul ülő Marvint, aki így nem halt volna meg egyből - de később aztán a két bérgyilkos, belátva, hogy segíteni már nem tudnak rajta, megszabadította volna őt a szenvedéseitől. A Marvint játszó Phil LaMarr állt elő az egyből szétloccsantott fej ötletével, ami bizarrabb-viccesebb is, és Vincentéket sem tünteti fel annyira rossz színben.

18. A film társforgatókönyvíróját, Roger Avary-t 2009-ben egyévnyi börtönbüntetésre ítélték ittas vezetés közben gondatlanságból elkövetett emberölésért, ebből 8 hónapot le is ült.

19. Összesen nyolcan halnak meg a filmben, ebből hatot látunk is, kettőről pedig csak értesülünk.

20. A film eredeti plakátjait vissza kellett hívni a mozikból, mivel az azokon hason fekvő Uma Thurman előtt két olyan dolog is hevert, aminek nem rendelkeztek a jogaival: egy felismerhető márkájú cigarettásdoboz és egy szintén beazonosítható borítójú (ponyva)regény. Ezek a visszahívott poszterek most 150-200 ezer forintnak megfelelő összeget érnek darabonként.