Ha már a minőségén annyit fanyalogtunk, és ha már a témája ennyire izgalmas, akkor hadd ajánljunk néhány olyan irodalmi művet A szürke ötven árnyalata helyett, amelyek még kevésbé szégyenlősek, ha a kemény szexről van szó - és amelyek emellett még jól is vannak megírva.

Pauline Réage: O története

Nem térhet ki előlünk, sose fogja teljesen összezárni előttünk az ajkát, nem teszi keresztbe a lábát, nem zárja össze a térdét (ezt meg is tiltották, amikor ideérkezett); ez azt fogja jelenteni mind a maga, mind pedig a mi szemünkben, hogy a maga szája, ágyéka és feneke nyitva áll előttünk.
Forrás: Thinkstock

O egy olyan nő, akit a saját szerelme a beleegyezésével visz el abba a titokzatos kastélyba, ahol ettől kezdve szexrabszolgaként kell kedvére tennie az őt uraló férfiaknak - köztük a szerelmének is. Az ötvenes években hatalmas botrányt kavaró francia regényt az írója (Anne Desclos) álnéven adta ki, és csak évtizedekkel később vallotta be a szerzőségét.

Sasha Grey: A Juliette társaság

Ott állok, nézem, magamba szívom a látványt, mert egy dolog filmen látni, de a valóságban teljesen más érzés; ha az ember azt látja, hogy ez történik a legjobb barátnőjével, az olyan, mintha vele történne.
Ezt gondolom, amikor látom Annát a begerjedt pasik között, meztelenül, védtelenül, korláttalanul. Felismerem magamat. Anna nyugodtnak látszik; gondtalannak; nem érdekli a világ; teljesen magabiztos, ismeri a testét, tudja, mire képes. Káoszban van, de teljesen ura magának. És izgat ez a jelenet. A látványtól is begerjedek. És már tudom, hogy ott akarok lenni, és hogy mostantól semmi sem lesz az, ami volt. Sosem leszek már az, aki voltam. Új ember lettem.

A megjelenésekor mi írtunk róla kritikát: a legintelligensebb pornósztárnak tartott, ma már színésznőként tevékenykedő Sasha Grey első regénye meglepően izgalmas és színvonalas írás, tele a legvadabb fantáziákkal egy fiatal lányról, aki egy különleges szextársaság tagja lesz és így fedezi fel saját vágyait.

Hárman az ágyban versantológia

Markosz Argentariosz: A préda

Alkippé szűz volt, észtvesztve imádtam. Idővel
rávettem, bújjon titkon ágyba velem.
Persze a szívünk vert, féltünk, ránk nyithat akárki,
s rajtakap éppen amint csúcsra röpít a gyönyör.
Ó, jaj, az ágy recsegett, s jött máris az anyja! Szemügyre
vett jól, és így szólt: Lányom, a préda közös!

Két és fél ezer év görög és latin nyelvű erotikus verseiből válogat ez az antológia Csehy Zoltán szerkesztésében és fordításában, bizonyságát adva annak: mennyire örök és kimeríthetetlen téma a szex megannyi formája.

Forrás: Thinkstock

Leopold von Sacher-Masoch: A bundás Vénusz (más fordításban Vénusz bundában)

"(...) sose érezd magad biztonságban egy asszony mellett, akit szeretsz, mert a nő természete több veszélyt rejt magában, mint hinnéd. A nők sem nem olyan jók, mint ahogy tisztelőik és védelmezőik gondolják, sem nem olyan rosszak, mint ahogy ellenségeik állítják róluk. A nő jelleme a jellemtelensége. A legjobb asszony is egyetlen pillanat alatt képes elmerülni a szennyben, és a legrosszabb is váratlanul nagy és nemes cselekedetekre képes, és megszégyeníti azokat, akik megvetik őt. Egyetlen asszony sem olyan jó vagy rossz, hogy ne lenne képes minden pillanatban a legördögibb és legangyalibb, a legszennyesebb és a legtisztább gondolatokra, érzelmekre és cselekedetekre. A nő a civilizáció minden haladása ellenére megmaradt annak, aminek a természet formálta, a vadállat természete rejtőzik benne, hű és hűtlen, jószívű és kegyetlen, mindig pillanatnyi érzelmi állapota szerint. Az erkölcsös jellem mindig is a komoly, mély műveltség terméke volt. A férfi, még ha önző és rosszindulatú is, mindenkor elveket követ, de a nő mindig csak érzelmeinek engedelmeskedik. Sose feledd ezt, és sose érezd magad biztonságban egy nő mellett, akárhogy is szereted!"

Leopold von Sacher-Masoch nem kisebb tettel büszkélkedhet, mint hogy róla nevezték el a mazochizmust, így még Christian Grey is őt emlegeti, amikor a BDSM betűszóban az M-hez ér. Masoch leghíresebb regénye A bundás Vénusz, amiben A szürke ötven árnyalatával éppen ellentétes viszonyt ábrázol: itt a férfi van kiszolgáltatva a nőnek. De nagyon.

Alina Reyes: A hentes

“Ömlött rám a meleg víz, végigcsurgott a hajamon, befolyt a ruhám alá; gomolygó vízpára vett körül bennünket, elmosódtak a formák, és eltompultak a zajok.

Végsőkig csigázott izgalmi állapotban volt az előbb, mégsem tett semmit, hogy siettesse a végkifejletet. Rám várt, és vár még most is, hogy elnyújthassam a gyönyört, a kínt. Ismét letérdeltem elé. Még mindig nem mehetett ki a vér belőle, mert rögtön felágaskodott a pénisze.

Forrás: Thinkstock

 

Végigsimítottam a heréit, felnyúltam egészen a végbélnyílásig. Most még hevesebb merevedése támadt. Másik kezembe szorítottam a hímtagját, és lassú mozdulatokkal elkezdtem föl-le mozgatni. Könnyen, csodásan csúszotta szappanos kezemben. Két kezem tele volt a meleg, eleven, mágikus anyaggal. Úgy lüktetett benne a vér, mintha madár szívverését tapintottam volna, segítettem neki, hogy minél hamarabb elérjen a csúcsra. Tartottam a föl-le mozdulatok egyenletes ritmusát, és hallottam a fejem fölött a nyögéseket; és nyögtem én is, selymesen tapadt rám a nedves ruha, és a nagy pocak tövében megállt a világ, megállt a kettőnkre zúduló vízcsobogásban, nem létezett semmi az ujjam között megbúvó, langyos, petyhüdt, majd a tenyeremben megkeményedő dolgon, a szappanillaton, a nedves testünkön, a tenyerem alól kiserkenő spermán kívül semmi, semmi nem létezett...”

Egy tapasztalatlan fiatal lány nyári diákmunkát vállal egy húsüzletben, és számára is érthetetlen módon egyre inkább vonzódni kezd a valójában cseppet sem vágykeltő henteshez. Vékonyka kis könyv, rövid történet, a hatása mégis óriási.

Sade márki: Filozófia a budoárban

Kéjencek, korra és nemre való tekintet nélkül! Egyesegyedül nektek ajánlom ezt a könyvet: okuljatok tanításaiból, melyek szenvedélyeiteket pártolják, márpedig a szenvedélyek, melyektől az üresfejû, sekélyes moralisták el akarnak rettenteni, csupán eszközök a természet kezében, hogy eljuttassák az embert a természet által számára kitûzött célokhoz; csak gyönyört hozó szenvedélyeitekre hallgassatok, ez az egyetlen hang, amely elvezet a boldogsághoz. Paráználkodó asszonyok! A kéjvágyó Saint-Ange legyen mintaképetek; akárcsak ő vessetek el mindent, ami ellentétes a gyönyör isteni törvényeivel, ezeknek láncait viselte ő egész életében. Ti, fiatal lányok, kiket oly sokáig tartottak féken a képzelt erény és az undok vallás kéretlen és veszedelmes kötelékei, kövessétek a tüzes Eugénie példáját; romboljátok szét, tiporjátok el hamar, mint õ, mindazon nevetséges előítéleteket, melyekkel ostoba szülők tömik tele a gyermekeik fejét.

Ha már BDSM: az S betűnek, azaz a szadizmusnak pedig Sade márki adta a nevét, aki talán ebben a tanmeseszerű könyvében fejti ki legrészletesebben a nézeteit a világról és a szexualitásról. Művének főhőse a fiatalka Eugénie, akit néhány napos beavatás során válogatott társaság juttat el a teljes ártatlanságtól a Sade márki szerint ideális állapotig.