Ralph Fiennes filmet forgat a világ egyik leghíresebb balettáncosáról

Forrás: AFP -
Ralph Fiennes film Rudolf Nurejev AIDS balett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ralph Fiennes rendezi a világhírű orosz balett-táncosról és koreográfusról, Rudolf Nurejevről szóló életrajzi drámát.

A produkció Fiennes harmadik rendezése lesz, ám a korábbi gyakorlattal ellentétben, ezúttal nem vállalja a főszerepet. A forgatást jövő év végére tervezik, a részben a BBC Films által finanszírozott produkció forgatókönyvét Julie Kavanagh életrajzi műve nyomán David Hare írta.

Forrás: AFP

Amit tudni kell Rudolf Nurejevről

Rudolf Nurejev, a múlt század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa. A kiváló technikájú és rendkívüli előadókészséggel megáldott művész szédületes karriert futott be táncosként és koreográfusként is, utóbbi minőségében egyik legnagyobb sikere a klasszikus orosz balett büszkeségének számító Bajadér újrafogalmazott verziója volt. Nemcsak a klasszikus balettban alkotott maradandót, de fellépett modern darabokban is, sokat tett a klasszikus és a modern tánc közti határok elmosódásáért. Rudolf Nurejev soha nem titkolta homoszexualitását, a 60-as évek szexuális felszabadulásának jelképe is lett. 1984-ben, nem sokkal az AIDS megjelenése után HIV-pozitívnak diagnosztizálták, de ő ezzel nem sokat törődött. Fizikai állapota a kilencvenes évek elején kezdett rohamosan romlani, 1992 végén már a betegség utolsó stádiumában volt, a halál 1993. január 6-án érte. A Párizs közeli orosz temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol többek közt a filmrendező Andrej Tarkovszkij is nyugszik, temetésén Bach és Csajkovszkij zenéje mellett öt nyelven hangzottak el költemények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.