Fekete Dália néven vált ismertté az a fiatal lány, akinek a testét félbevágva, megcsonkítva találták meg a Los Angeles-i Leimert Parkban, egy üres telken a ’40-es években. A világtörténelem egyik leghátborzongatóbb gyilkosságának elkövetőjét a mai napig nem sikerült megtalálni.

Forrás: makingdifferent.com, horrorunlimited.blogspot.com

Elizabeth Short az amerikai kriminalisztika egyik leghíresebb gyilkosságának áldozata volt. A húszas éveiben járó lány Bostonban született, ám később Miamiba, ez után Kaliforniába, majd Los Angelesbe költözött. Udvarlója Major Matthew Michael Gordon Jr. volt, aki megkérte ugyan Elizabeth kezét, de az esküvőre már nem kerülhetett sor, mert a vőlegény egy repülőbalesetben életét vesztette 1945-ben. A két évvel későbbi bűncselekmény, ami Elizabeth életébe került, nagy médianyilvánosságot kapott, a lapok szenzációt keltő módon számoltak be a lány haláláról. Bár több tucat ember került feltételezett gyanúsítottként a rendőrség látókörébe, az elkövetőt nem találták meg.

A holttest megtalálásának körülményei

A fiatal holttestére 1947-ben, egy hideg januári nap délelőttjén talált rá egy éppen gyermekével arra sétáló anyuka. A nő először azt hitte, egy leselejtezett próbababát lát, de amikor közelebbről szemügyre vette a holttestet, egyértelművé vált számára, hogy egy női testet lát. Amit látott, élete végéig elkísérte: az áldozatot ugyanis különös kegyetlenséggel gyilkolták meg, 

derékrésznél kettévágtak, így az összes vér kifolyt a szervezetéből, a száját mindkét oldalon a füléig felvágták, a testét számos vágás borította, az egyik mellét megcsonkították, több helyen darabokat vágtak ki a húsából. 

Forrás: unsolvedmysteries.us, Wikipedia, smashwords.com

Short testét lemosták és letisztították, karjait könyökénél behajlítva a feje fölé helyezték, lábát terpeszbe tették. A halál okaként a fejet és arcot ért ütések nyomán fellépő vérzést állapították meg. 

A Fekete Dália név eredete
Röviddel Elizabeth Short meggyilkolása után a korabeli újságcikkek arról számoltak be, hogy a Fekete Dália nevet még 1946-ban egy Long Beach-i üzletben ragasztották Shortra, az akkoriban vetített hasonló című film, a Kék Dália (1946) után. Los Angeles-i nyomozók ezzel ellentétben úgy vélték, hogy a ragadványnevet az ügyről tudósító lapok használták először.

Az újságírók nem bántak kesztyűs kézzel az áldozattal – ezt a gyilkos sem nézte jó szemmel 

A korabeli sajtó jeles képviselői könnyű nőcskének írták le az áldozatot: a ruhát, amelyet utoljára láttak Elizabethen, egy kis feketét, szűknek és kihívónak írtak le, és úgy állították be a nőt, mint aki a vőlegénye elvesztése utáni gyászból kilépve könnyed szórakozásra vágyott. Néhány nappal a sajtóban megjelent hírek után különös telefonhívás érkezett az újság szerkesztőségébe: egyesek szerint maga a gyilkos volt a hívó, aki közölte a munkatársakkal, hogy a megjelent hírek nem valósak, elmondta továbbá, hogy az áldozat személyes tárgyait a következő napokban postázni fogja a szerkesztőségnek. Ezt később meg is tette – a csomagban a nő születési bizonyítványa, névjegye, fényképei voltak. Néhány nappal később pedig a rendőrség megtalálta Elizabeth táskáját, ruhájának egyes darabjait és fél pár cipőjét egy szemétlerakóban. 

Forrás: smashwords.com
Akik több kárt csináltak, mint hasznot
Az újságírók a holttest megtalálását követően saját szakállukra kezdtek nyomozni. Több gyanúsítottal is beszéltek, a megfelelő biztosítás hiányában pedig kényük-kedvük szerint járkáltak a gyilkosság helyszínén – eltüntetve a lehetséges nyomokat. Sok információ nem jutott el a nyomozókhoz, mert az újságírók értesültek róla először, és nem osztották meg őket a hatóságokkal. A Los Angeles-i Daily News riportere így fogalmazott: „Hogy az ügyet sosem oldották meg, az az újságírók miatt van... tönkretették a nyomokat, információkat tartottak vissza." A gyilkosság brutalitása okán a rendőrség az első napokban nem állt a helyzet magaslatán, fogalmuk sem volt, hogyan kezeljék megfelelően az ügyet, és hogyan fogjanak hozzá a nyomozáshoz.

Ki lehet az elkövető?

Számos lehetséges elkövető került a rendőrség látóterébe. Sajnos ezek közül sokan csupán hírnevet szerettek volna szerezni maguknak, ezért önként jelentkeztek a szerveknél és vallották magukat bűnösnek Elizabeth Short meggyilkolásának ügyében. A rendőrségi nyomozás során azonban egyvalaki kitűnt a tömegből: 1934 és 1938 között Clevelandben több torzógyilkosságot követtek el, a rendőrség pedig azt feltételezte, hogy ezeknek közük van a Fekete Dália-ügyhoz. Az aktákban így Jack Anderson Wilson neve az első számú helyre került. A nyomozás vezetője már letartóztatni készült a férfit, ám az 1982-ben váratlanul elhunyt. 

Elizabeth Shortot az oaklandi Mountain View temetőben helyezték nyugalomra. 

Forrás: Wikipedia
The Black Dahlia Murder metálzenekarForrás: antiquiet.com
Akiket megihletett a borzalmas haláleset
James Ellroy azonos címmel írt bűnügyi regényében dolgozta fel az Elizabeth Short halálát követő nyomozás történetét. A regényből Brian De Palma forgatott filmet: a Fekete Dáliát 2006-ban mutatták be. A Fekete Dália nevet vette fel a The Black Dahlia Murder nevű detroiti metálzenekar is.