Az önkifejezésnek számos eszköze van. Van, aki tejet okádik a festővászonra, más pedig a vaginájából kierőltetett, festékkel töltött tojásokkal fest. Íme, a világ minden bizonnyal legbizarrabb művészei. 

Steve Spazuk – Korommal és lángokkal készíti nagyszerű alkotásait

A kanadai festő 14 évet töltött azzal, hogy tökéletesítse a saját maga által kitalált koromfestő technikát. Steven először bekormozza a felületet egy fáklya vagy egy gyertya lángjának segítségével, később pedig elrendezi a kormot egy ceruza vagy toll segítségével. Alkotásai többségén madarak jelennek meg, ezek elkészítéséhez igazi madártollat használ. A festő ezzel a különleges égetett technikával fotórealisztikus portrékat is készít. A teljes fal méretű képek számos apró elemből állnak össze, a végeredmény pedig elképesztően látványosra sikerül.

Forrás: Facebook/Steven Spazuk

Val Thompson – Emberi hamvakból festi tájképeit

Egyedi művészeti technikát dolgozott ki Val Thompson: elhunyt emberek hamvait keveri össze különböző színekkel, és az így kapott különleges elegyből fest csodaszép tájképeket. Extravagáns művészetére nagy a kereslet: sokan tartják jó ötletnek az elhunyt családtagjuk hamvaiból készült műalkotásokat az otthonuk falára helyezni – ezzel is tisztelegve a szeretett ember emléke előtt.

Forrás: valthomson.com

Honoré Fragonard – Bebalzsamozott emberi testekből készített szobrokat

A művész nem összekeverendő a 18. századból ismert Jean-Honoré Fragonard francia festővel, aki a rokokó korának elismert művésze volt – ám kétségkívül rokoni szálak fűzik őket egymáshoz. Honoré Fragonard, az anatómia professzora azonban a klasszikus festészetnél sokkal bizarrabb művészeti ágat talált ki magának: a hullaházból, kivégzések helyszínéről, az orvosi egyetemről (állítólag friss sírokból is) szerzett halottakat, akiknek a bőrét lenyúzta, a szerveit bebalzsamozta, nemegyszer össze is cserélte ezeket egymással (sőt sokszor állatokéval), és így állított össze egy teljesen új emberi testet, amelyet aztán lakkozással tartósított. Fragonard nagyjából 700 ilyen emberi szobrot alkotott, de ezek közül mindössze 20 db maradt fenn.

Forrás: Wikipédia

Milo Moiré – Aki a vaginájából löki ki a festékkel megtöltött tojásokat

Kedvenc svájci művésznőnk, Milo Moiré nem mindennapi dolgot eszelt ki az önkifejezéshez: a hüvelyéből – a szülés egyfajta misztériumát idézve meg - erőlteti ki az előzőleg oda felhelyezett, festékkel töltött tojásokat. Így készít képeket. Több nagyváros forgalmas terén produkálta már mindezt, természetesen anyaszült meztelenül – nem kis megrökönyödést váltva ki ezzel a járókelőkből.

Marc Quinn – vérből, székletből és jégből alkot

Marc Quinn brit képzőművész karrierje a 90-es években indult. Legtöbb alkotása megosztó, és a művészvilágban is számos vitát generál. Szobrai anyaghasználata egyáltalán nem nevezhető hagyományosnak: a márvány, a bronz, az arany, az ólom és az üveg mellett a vér, a széklet, a  jég is gyakran alapanyagul szolgál alkotásaihoz. 1991-es Self elnevezésű munkája a saját véréből készített fejszobra, amelyhez 4,5 liter vért vett le magától öt hónapon keresztül. Az életnagyságú fejszobrot egy hűtőrendszer tartja -12 fokos hőmérsékleten. Ezt az alkotást, ahogy Hirst A halál fizikai képtelensége egy élő elméjében című munkáját is Charles Saatchi vásárolta meg, 13 ezer fontért.

Marc Quinn Self című alkotásaForrás: marcquinn.com

Millie Brown – A színes tejet okádó nő

Színes tejet okád a vásznakra, színpadokra és Lady Gagára a húszas éveiben járó brit előadóművész. Millie Angliában született, ám fiatalkori éveit Spanyolországban és Dél-Franciaországban töltötte. A művésznő 17 évesen kezdett el megismerkedni a vászonnal és a festészettel, és talált ki eme művészeti ágban egy új kifejezési módot. 

 A testemmel akartam művészetet létrehozni. Azt akartam, hogy igazán belülről jöjjön. 

– nyilatkozta egyszer a The Guardiannek.

Manapság a teljes szivárványt már nem szokta vászonra dobni, mert túl megterhelő, de két-három színnel könnyedén tud dolgozni. Elképesztő látvány, ahogy a csinos, fiatal lány magas sarkúban sétál a földre fektetett vászon körül, majd egy jónak ítélt szögben ledugja az ujjait a torkán. Kiállított képei mellett Brown élőben is fellép, legutóbb Lady Gagával: először zöld tejet okádott az énekes melleire, majd előkerült a fekete tej.

 Vincent Castiglia – Saját vérével fest a 33 éves férfi

Saját vérével fest egy New York-i művész, Vincent Castiglia. Az alkotó elmondta: azért kezdett saját vérével festeni, mert úgy érezte, hogy így kerülhet a legbelsőségesebb viszonyba a művével. A művész szerint a közönség eddig túlnyomórészt pozitívan fogadta alkotásait, de nem zavarja, ha valaki hátborzongatónak tartja őket. Utóbbiaknak azt javasolta, hogy próbáljanak a mű tartalmára figyelni, mert az elfedi a technikát.

Forrás: vincentcastiglia.com

Castiglia először toll- vagy ceruzavázlatokat készít, majd műterme magányában elegendő vért csapol le magából, és ecsettel festi meg a főleg az emberi test hanyatlásával foglalkozó szürreális műveit. 

Lina Viktor – Aki arannyal dolgozik

A londoni születésű Lina Iris Viktor aranyba borított festményein hiphop, high-fashion és az Art Nouveau ötvöződik. Munkáit a geometrikus formák, a hegyes és tompa élek, vonalak szövevényes egysége jellemzi, amit a kék, az arany, a fekete és a fehér színek vibráló dominanciája tesz még látványosabbá. 

Lina Viktor: Most és MindörökkéForrás: linaviktor.com