Mással sincsenek tele manapság a hírek, mint az egész Hollywoodot felforgató, Weinstein-féle szexuális zaklatási botránnyal, aminek a hullámai már Magyarországot is elérték. Ennek kapcsán úgy éreztük, ideje összegyűjtenünk azokat a nevezetes filmes momentumokat, amikor hasonló esetek magán a mozivásznon is megjelentek. Köztük egy olyannal, amit egy konkrét Weinstein-zaklatás ihletett.

Viridiana (1961)

Luis Bunuel egész életművében gyakran vissza-visszatérő téma a másik emberen való uralkodás, a szexuális frusztráció, az erkölcsi képmutatás. Így aztán nem meglepő, hogy gyakran találkozhatunk a filmjeiben zaklatókkal és zaklatottakkal, legtöbbször kéjsóvár középkorú férfiak és ártatlan fiatal lányok képében. Ilyen a Viridiana főhősnője is, aki a zárdába vonulás előtt látogatja meg rég látott nagybátyját - akit viszont túlságosan az elhunyt feleségére emlékeztet, és nem bírja türtőztetni magát.


Thelma és Louise (1991)
Ridley Scott klasszikus filmjét akár úgy is lehet nézni, mint nőkkel szemben zaklatások sorozatát, amikre adott válaszok a főhősök részéről végül láncreakcióhoz és tragédiához vezetnek. Az bizonyos, hogy Thelma és Louise a kezdeti sokkok után, a szabadság ízét megérezve már nem hagyja magát, és alaposan megleckéztetik még a füttyögő-beszólogató kamionsofőrt is.

Zaklatás (1994)
Nem csak férfi zaklathat nőt, még ha ez is a gyakoribb: bizony az erősebbik nem tagjai is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor valamiért ők a gyengébbek, és ezzel visszaél a másik. Így jár Michael Douglas is ebben a filmben, amikor megkapja főnöknek azt az exét (Demi Moore), aki nem volt képes túltenni magát a szakításukon. Douglas ráadásul a korszak egy másik filmjében, a Végzetes vonzerőben is hasonlóan járt: ott Glenn Close nem hagyott lezárni egy alkalmi, házasságon kívüli kalandot. És noha az egész a férfi félrelépésével, azaz erkölcstelenségével indult, mégsem hibáztatta senki, amikor aztán áldozattá vált...


Scarlet Diva (2000)
Az egyik első színésznő, aki kiállt a saját történetével Harvey Weinstein ügyeivel kapcsolatban, az olasz Asia Argento volt. A hazájában pedig olyannyira elítélték azóta és őt hibáztatták az egészért, hogy épp a napokban jelentette be a külföldre költözését. Argento a maga módján már jópár éve elmesélte az esetet: az általa rendezett Scarlet Diva című film egyik jelenetét a Weinstein-afférról mintázta.


Ütközések (2004)

Szolgálunk és védünk: elvileg ez lenne a feladata a rendőröknek, nem pedig az ártalmatlan autósok zaklatása, de ha valaki a hatalmát akarja fitogtatni és a perverz hajlamait kiélni, akkor egyenruhában pláne megteheti. Mint Paul Haggis Oscar-díjas filmjében Matt Dillon — akinek a karaktere később aztán a halálból menti meg élete kockáztatásával a korábban általa zaklatott nőt, csak hogy még bonyuloltabb legyen a képlet.


A tetovált lány (2009)
A magányos, család nélküli fiatalok különösen gyakran esnek szexuális ragadozók áldozatául, nem egyszer épp a szociális rendszer keretein belül (gondoljunk csak a hazai nevelőintézeti botrányokra). A tetovált lány főhősnőjét is az használja ki, akinek épp vigyáznia kéne rá: a gondozója, akinek jelentésétől a sorsa is függ. Később viszont a találékony lány kamatostul adja neki vissza, amit kapott.


Megtorlás (2016)
Novemberben érkezik a hazai mozikba ez a különleges, európai western, aminek főhősnője családon belüli erőszak áldozata, és egy nőknek vajmi kevés jogot biztosító világban (a kietlen vadnyugaton) kell megküzdenie ennek következményeivel. A filmből október 23-án este a budapesti Puskin moziban premier előtti vetítést is tartanak, melynek bevételét az erőszak áldozatául esett nőkkel foglalkozó NANE alapítványnak ajánlják fel.