Most kerül a hazai mozikba a Boldog halálnapot! című film, melynek diáklány főszereplőjét meggyilkolja egy álarcos gyilkos - ő azonban az időben visszamenve reggel felébred, és újra meg újra átéli a halála napját, így esélyt kapva az életben maradásra. Az ötlet nem új, ha a tinihorroros zsánerben még nem is sütötték el: láttunk már jó pár olyan mozihőst, akinek időhurokba kerülve egy bizonyos eseménysort kellett ismétlődően átélnie. Összegyűjtöttük a kedvenceinket!

Idétlen időkig (1993)

Az időhurkos filmek alfája meg omegája, nem mellesleg pedig minden idők egyik legjobb keserédes komédiája és Bill Murray karrierjének ikonikus szerepe: az Idétlen időkig máig előkerül a beszélgetésekben és kritikákban, ha ezt a bizonyos, ismétlődésre építő dramaturgiát alkalmazza egy film. Melynek révén ebben a klasszikusban egy kisvárosi mormotaünnep napját kell legnagyobb bánatára újraélnie az arrogáns, mizantróp tévés tudósítónak — egészen addig, míg jobb ember nem válik belőle.

Időbűnök (2007)

Ez a kisköltségvetésű spanyol thriller megmutatta, hogy az ötletesség és a jó sztori felveszi a versenyt a hollywoodi szuperprodukciók látványával is, az időhurok jellegzetessége miatt meg ugyebár úgyis sokszor látjuk ugyanazokat az eseményeket és helyszíneket. Itt egy átlagos középkorú férfi a saját akaratából megy vissza újra meg újra kicsit az időben: méghozzá azért, hogy kiiktassa a véletlen baleset folytán létrejövő saját alteregóit.

Forráskód (2011)

Jake Gyllenhaal ebben a filmben nem is egy egész napot, csak mindössze nyolcpercnyi időintervallumot él át újra meg újra: ennyi ideje van megakadályozni a merényletet a vonat ellen, amin utazik. Csoda hát, hogy szüksége van többszöri nekifutásra?

A holnap határa (2014)

Szintén az akciófilmes műfajjal vegyítette az időhurkos ötletet A holnap határa, csak itt még a sci-fi is erősen bejátszott a képbe: egy olyan jövőbeli háborúban járunk, melynek során egy idegen faj épp elfoglalja a Földet. És nyerésre állnak, hacsak egy aprócska anomália az időben lehetővé nem teszi Tom Cruise számára, hogy hőssé váljon.

Hurok (2016)

Nekünk, magyaroknak is megvan a magunk időhurkos filmje, méghozzá nem is olyan régről. Madarász Isti thrillerje egy illegális gyógyszercsempészeti akció, meg egy szerelmi szál körül bonyolódik, és a hősének szintén inkább esélyt, mint akadályt jelent az, hogy újra átélhet bizonyos eseményeket. Ami persze nem azt jelenti, hogy akadálymentes volna az időhurkolás.

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2016)

Néha az időhurok egyben egy hely is tud lenni: ebben a különleges ifjúsági fantasyban úgy rejti el a rá bízott, szuperképességekkel rendelkező gyerekeket a címbeli Vándorsólyom kisasszony a világ elől, hogy a nevelőintézetében ugyanaz a negyvenes évekbeli nap ismétlődik újra meg újra. Egy nap azonban látogatójuk érkezik a külvilágból, és a 21. századból.

Boldog halálnapot! (2017)

Egyetemi campuson sikoltozó lányokat ölő álarcos gyilkosból láttunk már jó párat a mozivásznon, de olyat még nem, hogy a 20. percben kinyírt, sikoltozó lány aztán újraélje a halála napját - és esélyt kapjon annak kiderítésére, ki és miért tört az életére. Meg persze arra is, hogy egyetlen ismétlődő nap révén kissé újraértékelje a saját életét is.