Tényfeltáró riportkönyvet írt a Life.hu riportere: Férfiműszak

Forrás: AFP -
Férfiműszak interjú szex férfi könyv Domszky László prostitució
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közgazdaságtant végzett újságíró, Domszky László néhány évvel ezelőtt kezdett aktívan dolgozni a Life.hu-nál. Videós riportjait, dokumentumportréit a sport, a kultúra, a zene és a televízió magyar sztárjai fedik le, de előszeretettel forgat külföldi világeseményekről is. Éveken át tudósított az Eurovíziós Dalversenyek döntőinek külföldi helyszíneiről, de interjúzott már az MTV Europe Music Awards vörösszőnyegén is. A Média a Tehetségekért közönségdíjának birtokosa. Első rövidfilmjét az Egyenlő Bánásmód Hatóság pályázatán a legjobb tíz film közé választották. Ezúttal Férfiműszak címmel írt könyvet, amely a melegprostik megfizetett boldogságáról szól. Többek között erről is kérdeztük.

Közgazdászként mi vett rá arra, hogy újságíró legyél?

Mindig is élt bennem egyfajta hírközlési vágy. Ha valamit megtudtam, igyekeztem több forrásból is megerősíteni magamban az információt és már adtam is tovább. Egészen korán kipróbálhattam az újságírást, már a középiskolai újság alapításánál elvállaltam a Sztárinterjú rovatot. Felhívtam az RTL akkori székházát még a vezetékes, nyomógombos telefonomról, mondtam a portásnak, hogy Erős Antóniával szeretnék beszélni és legnagyobb döbbenetemre kapcsolta. Antónia behívott a Híradó stúdiójába és elkészíthettem vele életem első interjúját. Ma is szívesen gondolok vissza erre. A kezdeti ügyetlenkedésem igyekeztem ugyan leplezni, a megírt kérdéslistámra csak akkor pillanatani, amikor éppen nem a szemembe nézett, de Antóniának egyáltalán nem derogált iskolaújság számára interjút adni. Hatalmas motivációval olyan embereket szólítottam meg, mint a televíziózás legendája, Vitray Tamás, de interjúztam Barátok közt sztárokkal is, ami a sorozat indulásának időszakában már hatalmas szó volt. Persze egészen más világot éltünk, még nem telepedtek rá sajtósok és PR-esek a sztárokra. Közgazdaságtant pedig azért tanultam, mert valamit kell tanulnia az embernek, és számomra ez átfogó világlátást adott.

,,Antónia behívott a Híradó stúdiójába és elkészíthettem vele életem első interjúját. Ma is szívesen gondolok vissza erre" Forrás: Instagram/Domszky László

Amellett, hogy hatalmas sztárokkal forgattál már, milyen helyszínek, emberek, témák vannak, amikre legszívesebben emlékszel vissza?

Amellett, hogy vannak magyar kedvenceim, mégis inkább a külföldi forgatásokat emlegetem a legtöbbször. Fél évtizeden át dolgozhattam az Eurovízió nemzetközi helyszínein, így Azerbajdzsántól Dánián át Svédországigkollégáimmal számtalan videós anyagot készítettem. Az Eurovízió a zenei rendezvények közül az első helyen állt a bakancslistámon, holtversenyben az európai Grammy-vel, vagyis az MTV EMA-el. Míg az Eurovíziós forgatások során tényleg mindenkit mikrofonvégre kaptam, akit csak szerettem volna, az EMA Rotterdamban már nehezebb volt, hiszen futószalagon érkeztek a világsztárok, mégis az embert próbáló, több órás vörösszőnyeges várakozás csalódásokkal volt teli. A sztárok jönnek, majd sietnek is tovább, egy-egy kiemelt, világhírű, nagy médiumnak állnak csak meg, így igazán megtisztelő, amikor az ember valakit mégis csak el tud csípni. Két alkalommal sikerült eljutnom Elton John és Bill Clinton által támogatott, a világ legnagyobb jótékonysági rendezvényére, illetve most nyáron többek közt az Origo Sportot is tudósíthattam a wroclaw-i Világjátékokról. Magyar események közül természetesen a fesztiválok állnak legközelebb a szívemhez, ezeken belül is a Sziget az első. Évről évre egyre több világsztárt kapok interjúra, így, ha akad olyan nap, amikor nem kell dolgozni, csalódott vagyok. A nemzetközi bakancslistámról interjút adott már többek közt Wiz Khalifa, Sean Paul, Jason Derulo, Martin Garrix, Kelly Osbourne, és John Newman is. Emlékezetes élmény volt a legnagyobb Forma 1-es pilótákkal találkozni, de felejthetetlen volt néhány hónapja a Life.hu-n bemutatott interjúm Erzsébet királynő unokatestvérének hercegnő feleségével. De ugyanilyen páratlan élmény volt a FINA vizes VB-n Tom Daley mellett ülve nézni a műugrás előfutamait. Az interjúk mellett a tényfeltáró, rövid dokumentumfilmjeim igazi felüdülést jelentenek. Bemutathattam már az ország egyik legkeményebb börtönéta Life.hu olvasóinak, de néhány hete egy krematórium titkaiba is beavathattam őket.

,,Évről évre egyre több világsztárt kapok interjúra, így, ha akad olyan nap, amikor nem kell dolgozni, csalódott vagyok" Forrás: Instagram/Domszky László

Először dolgoztál fel egy témát könyv formájában. Hogyan jött a Férfiműszak ötlete?

Terveim között mindig is szerepelt legalább egy saját könyv. Abban is biztos voltam, hogy tényfeltáró riportkönyvet akarok írni, kizárólag a valóságról, és szóba sem jöhet semmiféle tinglitangli regény. Amikor januárban az Ad Librum kiadóval megállapodtunk, jó kis mókának tűnt, gondoltam, csak úgy össze "írogatok" mindenfélét, aztán majd csak lesz valahogy. Persze a tényfeltárás nem ilyen egyszerű, hiszen, ha igazán beleásod magad egy témába, végül egy misszióvá kerekedik, hogy azt töviről hegyire bemutasd.

Amikor témát választottam, sokan igyekeztek eltántorítani attól, hogy a férfiprostik világát mutassam be. De ahogy belemélyedtem a témába, egyre izgalmasabb dolgokat sikerült a felszínre hozni. Rántódott is a lepel. Jöttek a prostik. De nem a nők, róluk havonta ír valaki könyvet. Hanem a fiúk. Egy eddig még fel nem tárt világ a maga őszinteségével, de nem trágárságával, a maga gazdagságával és a maga drámájával, hiszen nincsen ebben semmi vidámság.

Hónapokon át tartottak a beszélgetések, amik vágatlan felvételét csak ketten ismerjük. Én, és Mező Dani barátom, akinek ez úton is hálás vagyok, hogy ezt a nem éppen mindennapi témát igyekezett velem feldolgozni. Persze nem álltam meg az egyik oldalon, felkutattam milliókat a szexre költő klienseket is. Valamint egy srácot, aki időközben jött rá, hogy akivel együtt éli az életét, valójában eszkort. Megszólalt egy heteró fiú is, aki egy életre szóló traumát vállalt azzal, hogy vagyonokat keressen, beutazza a világot. Mindemellett természetesen szakembereknél is jártam: hosszas szervezés után megkaptam egy sztárorvost, aki ismertette a magyarországi nemi beteg helyzetet. Végül klinikai szakpszichológusnál éjszakába nyúlóan elemeztünk, hogy kialakuljon a diagnózis. Ítélkeztem, de már nem török pálcát senki felett, megértettem őket. A történet egy, már nem Magyarországon élő egykori jóbarátommal kezdődött, de hogy hogyan is ért véget, ez a Férfiműszakból kiderül.

,,Ítélkeztem, de már nem török pálcát senki felett, megértettem őket" Forrás: Instagram/Domszky László

Pénz, drogok, alkohol és aberrációk, na meg a motiváció, miért lesz valaki eszkort, illetve, hogy hogyan válik valaki klienssé, miközben sikeres családapa, vagy éppen egy jól menő vállalkozás igazgatója. Hogy mennyit is ér a megfizetett boldogság? A könyv ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Férfiműszak, mint cím, valamint a borító ötlete hogyan született meg?

A címen az első betű leütésétől egészen a kézirat leadásig agyaltunk. Eszméletlen sok ötlet született a nyár során, ezeket gondosan egy jegyzetben összegyűjtöttem. Semmit sem tartottam hülyeségnek, hiszen bármiből elindulhat egy gondolatmenet. Amikor a fotózást bonyolítottuk, még nem volt címünk. Ültünk a modellel és a fotóssal a kanapémon, és olvasgattam az összeírt ötleteket. Tudtam, hogy a férfi szónak szerepelnie kell, a műszak egy más szóösszetételben már ötletként felmerült, hiszen ez amolyan „kurvás" kifejezésre is utalhat. Egyszer csak összeállt a fejemben, hogy „férfiműszak". Persze a fotós és a modell is azonnal elvetette, de innentől már ragaszkodtam hozzá. A borító fotózása is izgalmas volt. Mivel a könyv az exkluzív férfiprostik luxus világát mutatja be, természetes volt, hogy az exkluzivitást és a pénzt meg kell jeleníteni. Így alakult ki a jelenlegi borító, ahol egy tökéletesen kidolgozott férfitest mellett egymillió forint és rengeteg valuta volt szétszórva. Mivel a fotósnak éppen előtte lévő napokban volt az esküvője, tudott hozni bőven díszletnek való pénzt. Maga a könyv 160 oldalas lett, tíz megszólaló szereplővel.

Magyarországon mennyire jellemző a férfiprostitúció?

A könyvem kizárólag a luxus férfiprostik világába enged betekintést. Fontos megjegyezni, hogy míg az egyik legnagyobb regisztráló oldalon megközelítőleg hatszáz magyar eszkort van jelen, Magyarországon nagyon keveseknek sikerül számottevően sok pénzt keresni. Az én alanyaim is inkább külföldre járnak. A megszaporodott eszkortok száma annak is betudható, hogy akár munka helyett, vagy munka mellett szexszel könnyűnek tűnik a pénzszerzés.

,,A megszaporodott eszkortok száma annak is betudható, hogy akár munka helyett, vagy munka mellett szexszel könnyűnek tűnik a pénzszerzés" Forrás: AFP

De hogy pontosan mennyi pénzt lehet keresni ezzel a munkával és a nemi betegségek mellett mik az igazán kiemelt veszélyei az eszkortkodásnak, a Férfiműszakból kiderül.

A könyvről további információk ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.