Elhunyt Bohus Zoltán, a Kossuth-díjas szobrászművész

halál Nemzet Művésze szobrász Bohus Zoltán Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bohus Zoltán szobrászművész ugyan távozott az élők sorából életének 76. évében, de munkássága halhatatlanná tette a művészt. Alkotásaival találkozhatunk mind a magyarországi, mind a nyugat-európai és az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben.

Bohus Zoltán életének 76. évében, csütörtökön távozott, a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. A művész tudását évtizedeken keresztül az egykori Iparművészeti Egyetemen, vagyis a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen adta át a diákoknak. Azon kevés magyar művészek közé tartozott, akiknek alkotásaival találkozhatunk mind a magyarországi, mind a nyugat-európai és az amerikai múzeumokban, magángyűjteményekben. Rendszeresen részt vett különböző európai és amerikai szimpozionok munkájában, művészetét számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták.

Elhunyt Bohus Zoltán szobrászművész Forrás: Thinkstock

Hazai és külföldi bemutatkozásainak szakmai rangját számos elismerés, díj fémjelzi,

műveit a világ legrangosabb iparművészeti, illetve üvegművészeti gyűjteményei vásárolták meg.

Köztéri alkotásai közül az egyik legismertebb a még most is látható Nagymező utcai egykori nemzetközi vasúti jegyiroda krómacél domborműve, melyet 1974-ben alkotott, valamint a Csiky Tiborral közösen 1976-ban készített, szintén krómacél dombormű, mely az egykori Belvárosi Távbeszélőközpont homlokzatát díszítette 2016 decemberéig.

Bohus Zoltán 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját kapta,

majd 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2014-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a nemzet művészévé választották - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.