A drámák, krimik, thrillerek és horrorok esetében kifejezetten megnyugtató érzést ad, hogy tudjuk, csak kitalált történetet látunk. A borzongást megtöri, a miatta érzett fájdalom édessé válik. Sok esetben azonban a való életből merítettek ihletet a forgatókönyvírók. Most olyan filmeket mutatunk be, melyek valós eseményeket dolgoznak fel úgy, hogy természetesen élnek a művészi szabadság adta lehetőségekkel is.

Három sorozatgyilkos, aki horrorisztikus műveket ihletett (18+)

Inspiráció. Habár e szó hallatán legtöbbször szép dolgokra, produktumokra gondolunk, előfordulhat, hogy egy-egy rémes, hátborzongató tett lesz az, ami valakit megihlet. Íme, három kegyetlen sorozatgyilkos története, akiknek a cselekedetei híres filmrendezőknek adtak ötleteket.

A kígyó és a szivárvány (1988)

A film: Dennis Alan, a Harvard egyetem antropológusa Haitibe megy, hogy egy rejtélyes por után kutasson. Úgy tartják ugyanis, hogy az képes feltámasztani a holtakat. A professzor azonban a csodaszer helyett egy egészen más dologra bukkan. A voodoo vad rítusai, átkaik és sétáló halottai, bizony nem épp azok, melyekre az antropológus számított.

A valóság: Wade Davis azonos című könyve alapján készült, melyben az antropológus, a haiti voodooval kapcsolatos élményeit, tapasztalatait írja le. Közvetlen módon volt ugyanis lehetősége az ilyen csoportokat megfigyelni, tanulmányozni. Ebben az időszakban tudomást szerzett egy növényekből, állati maradványokból előállított porszerű anyagról, mely bárkit képes volt tetszhalottá tenni. Ez a modernkori zombilét belépőkártyája: agykárosodás, agymosás, majd a végén ingyen munkaerő.

Wade DavisForrás: Wikipedia

Megszólít az éjszaka (2002)

A film: Egy amerikai kisvárosban egy furcsa, szárnyas lényt kezdenek el látni az emberek, de csak éjszakánként. John Klein újságíró a helyszínre utazik, hogy utánajárjon, de megoldás helyett, csak egyre több megmagyarázhatatlan dolog kerül felszínre. Az egyik legfurcsább, hogy a beszámolók alapján felvázolt teremtmény – a Molyember - megegyezik, a nem sokkal korábban, autóbalesetben elhunyt felesége rajzaival.

A valóság: John Keel könyve alapján készült. Az író hosszasan tanulmányozta a Molyember legendáját: összegyűjtötte a tanúk történeteit, és emellett saját kutatást is végzett. A Molyembert utolsó alkalommal, közvetlenül a Silver Bridge katasztrófája előtt látták. A híd leszakadt, 46 ember halálát okozva ezzel.

A Molyember szobra Point Pleasant-benForrás: Flickr/Katherine Bowman , Flickr/Jason W.

An American Crime: Bűnök (2007)

A film: A vándorcirkusznál dolgozó szülők úgy döntenek, hogy a templomban megismert, hatgyermekes nőre bízzák két lányukat, amíg lemegy a turné. Azt hiszik, ezzel jót tesznek, de ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna. A nő ugyanis elmebeteg, és az ebből fakadó frusztrációját a gondjaira bízott lányokon vezeti le, melybe megfélemlített és labilis gyerekei is segítenek. Megaláztatás, kínzás, végül a pince sötétje; ez vár a lányokra.

A valóság: A film lényegében Sylvia Likens meggyilkolását és az ehhez vezető utat dolgozza fel, igen hiteles módon. A filmbéli események valóban megtörténtek, sőt. A szomszédok végig tudták, hogy Gertrude Baniszewski és gyermekei mit művelnek, de nem tettek semmit se ellene.

Gertrude BaniszewskiForrás: Wikimedia Commons

Elcserélt életek (2008)

A film: A 20-as évek végén, Amerikában egy egyedülálló anya 9 éves fia, Walter Collins eltűnik, majd hónapokkal később bejelenti a rendőrség, hogy megtalálták. A nő azonban biztos abban, hogy az előkerült gyerek nem az övé; követeli, hogy fiát keressék tovább. A nyomozók azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy hazavigye a fiút.

A valóság: A film a Wineville-i csirkeketrec-gyilkosságok egy apró részletét emeli ki, és dolgozza fel némi művészi túlzással. Gordon Northcott egyedül költözött a szüleitől kapott farmra, ahol tyúkokat akart tenyészteni. Nem sokkal később azonban rájött, hogy egyedül nem tud elvégezni minden feladatot, így megkérte testvérét, hogy küldje el hozzá fiát segíteni. Northcott nem csupán homoszexuális, de pedofil is volt, melyet jól bizonyít áldozatainak neme és kora – mind fiatalkorú fiú volt. Először a hozzá költöző unokaöccsét bántalmazta mind fizikailag, mind szexuálisan, majd gyerekeket rabolt, erőszakolt meg, és többségükkel végzett is. A testeket a farmján eltemetve találták meg, köztük volt a 9 éves Walter Collins is.

A fals Walter James Collins és Gordon Northcott, a Wineville-i csirkeketrec-gyilkosForrás: Wikimedia Commons, Wikipedia

Ezek után, másként fogod újranézni őket!