Az érzékiség és a szexualitástól fűtött pillanatok még mindig, a korlátlanul elérhető pornó korszakában is komoly csáberőt jelentenek, ha moziról van szó — legjobb példa erre A szürke ötven árnyalata óriási nézettsége. Az alábbi filmek viszont mind sokkal, de sokkal jobbak nála, pedig mindössze az elmúlt évtizedből válogattunk.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Woody Allen európai korszakának tán legjobb filmjében két amerikai diáklány kerül egy barcelonai festő bűvkörébe, ami nem is csoda, hiszen Javier Bardem alakítja. Később pedig még egy érzéki édeshármas is belefér Scarlett Johansson és Penélope Cruz bevonásával.

A szégyentelen (2011)

A film eredeti címe épp ellentétes, azaz 'Szégyen', és egy szexfüggő férfi küzdelmes próbálkozásairól szól az élete feletti irányítás visszaszerzésére. De ha ezt Michael Fassbender műveli és ilyen kalandok közepette, az egyszerre szexi is tud lenni.

Magic Mike (2012)

A tökéletes testű táncosfiúkról szóló vígjáték a látszattal ellentétben nem csak egy egész estényi nyálcsorgatásra adott lehetőséget Channing Tatum és társai okán, de még szólt is közben valamiről, nem kevésbé hatásosan. Hisz a chippendale fiúknak is van lelke!

Adéle élete (2013)

Két lány szerelme, minden részletet intim módon, kitárulkozva bemutatva: ez a módszer ebben az emlékzetesen remek francia filmben pedig ez nem csak az ágyjelenetekre, de egy párkapcsolat érzelmi és szellemi vonatkozásaira is épp úgy kiterjedt.

A nimfomániás (2013)

Lars von Trier imád provokálni, és bizony nem létezik hatásosabb eszköz még manapság sem a provokációra, mint a szex. Úgyhogy ebben a kétrészes (majd egy rendezői változatban összefűzött-átalakított) filmjében egy nimfomániás nő meghökkentő meséisegítségével állított fel ironikus tablót az emberi szexualitásról és a legkülönfélébb fantáziákról.

Elle - Áldozat? (2016)

Az Elemi ösztön rendezőjének új filmjében szintén provokatív a felvetés: izgathatja-e az áldozatot az erőszak? Látszólag ugyanis ez történik az Isabelle Huppert alakította hűvös, elegáns üzletasszonnyal: az őt ért támadás után ugyanis nem fordul a rendőrséghez, hanem megkeresi a tettest és különös játékba kezd vele.

A szobalány (2016)

A tavalyi év egyik legjobb mozija szerelmes- és szélhámosfilm keveréke, a japán megszállás alatt álló történelmi Korea lenyűgöző díszletei előtt. A címbeli szobalány elszegődik szolgálatra egy gazdag és magányos örökösnő mellé, és ott az utat kéne egyengetnie a szélhámos partnere számára egy házasság és a kisemmizés felé — de a két nő egymásba szeret, és ez még csak az első a nagy csavarok közül ebben a gyönyörű, érzéki remekműben.