Az ember az egyik legkegyetlenebb állatfaj. Mi is bizonyíthatná ezt jobban, mint az a fajta kreativitás, amit egy-egy kínzási módszerbe fektetünk. Volt, hogy egyszerűen csak az elítélt halálának elnyújtására, szenvedései megsokszorozásra szolgáltak, de kínvallatás alatt is számtalan ilyen módszert és eszközt vetettek be. A legtöbb esetben ezek olyan brutálisak voltak, hogy a szerencsétlenek bármit aláírtak, csak hogy véget érjenek gyötrelmeik. A következő listát elnézve ezen cseppet sem lehet csodálkozni.

1. A szicíliai bronzbika 

Ezt az elképzelhetetlenül embertelen kínzóeszközt a Kr. e. 6. században, Phalarisz király parancsára készítették el. Egy teljes egészében bronz, belül üreges szobrot képzelj el, melynek hasán volt egy kis ajtó, ezen keresztül tuszkolták be az áldozatot, majd rázárták. A bika hasánál tüzet gyújtottak, és hagyták, hogy a szerencsétlen élve elégjen. Ez azonban nem elégítette volna ki a kegyetlen uralkodót.

A bika tervezője, Perillosz görög szobrász egy kürtöt is beépített, így mindenki jól hallhatta a bent ragadt halálsikolyait. Egyes források szerint, Phalarisz szerette volna élesben is kipróbálni a bikát, így a szobrász volt az első, aki testközelből megtapasztalta ezt a rettentő kivégző eszközt. A király pedig boldogan hallgatta, hogy milyen szépen bőg a hatalmas bronzállat.

A szicíliai bronzbikaForrás: Flickr/Dimitris Kamaras

2. Élve felszeletelés 

A Ling Chi (szabad fordításban halál ezer vágással) egészen az századfordulóig bevett módszer volt, elsősorban Kínában és Vietnámban. Ez a kivégzési mód csak a legsúlyosabb bűnökért járt, mint a hazaárulás vagy egy családtag megölése. Az elítéltet egy oszlophoz kötözték, és ópiumot adtak neki, hogy hosszabban tarthasson a kínzás. A hóhér fogott egy nagyon éles kést, és belekezdett a munkába.

Általában a fülekkel, szemekkel, ajkakkal kezdte, majd jöhettek a mellbimbók, az ujjak és a végtagok. A legtöbb esetben ezek után – jobb esetben közben - a hóhér elvágta a delikvens torkát vagy kivágta a szívét, hiszen a halál utáni csonkítás is hatalmas büntetésnek számított. Voltak esetek azonban, amikor már csupán egy összevagdalt torzó maradt az elítéltből, de az még lélegzett. Elképzelni sem lehet azt a kínt, amikor látod, hogy lassan felszabdalnak.

Ling ChiForrás: Wikipedia/Le Monde illustré

3. A bambusz 

Az ázsiai emberek leleményesek voltak, egy igen kegyetlen és hosszantartó kínzás is a nevükhöz köthető. A bambusz egyes fajtái, akár napi 5-10 centimétert is nőhetnek. Nos, ezt használták ki. Az elítéltet egy függőágyra fektették, lekötözték, és egy előre kihegyezett bambusz fölé helyezték. El sem lehet képzelni, milyen fájdalmakat élhetett át az az ember, akinek átszúrta a bőrét a kemény növény, majd szépen lassan végighaladt a testén, át a belső szervein.

Volt, hogy egy hétig is szenvedett, miközben etették és itatták, hogy a lehető legtovább életben maradjon. A japánok ezt a módszert még a II. világháborúban is alkalmazták az amerikai katonákon.

A bambuszt azonban másként is használták. A kínvallatás alatt, egyenként lefeszítették az ember körmeit, majd éles bambuszrudakat szúrtak a körömágyba. Ez az egyik legérzékenyebb pont a testen, így a vallatás alatt álló, iszonyatos kínok között hamar beismert bármit, amivel csak megvádolták.

BambuszkínzásForrás: Imgur

4. A fehér szoba 

A felsoroltak közül ez az egyetlen, ami nem a testet, hanem az elmét célozza meg. A lényege, hogy egy fehér szobába zárják az illetőt, és kizárnak mindenféle ingert – nincsenek hangok, nincsenek színek, nincs semmi. Ételt, mely fehér tányéron fehér rizs, rendszertelen időközönként kapja, az ablaktalan helyiségben így hamar elveszíti az időérzékét. A 2000-es évek elején kezdték el alkalmazni. Iránban többek közt egy újságírót, Amir Abbas Fakhravart is bezártak egy ilyen fehér szobába.

Semmilyen színt nem láttam, a padló, a falak, a ruhák, mind fehérek voltak. 24 órán keresztül voltam ugyanabban a fényben. Nem láttam mást, mint a fehér színt, és nem hallottam semmit se. Nyolc hónapig voltam bezárva, és amikor kijutottam, még a saját szüleim arcára sem emlékeztem. (...) Hiába szabadultam ki, már nem ugyanaz az ember vagyok. Mióta kijöttem a szobából, képtelen vagyok altató nélkül aludni. Egészen szörnyű... A magány és az egyedüllét veled marad. Kínzóid anélkül kapják meg, amit akarnak, hogy egy ujjal is hozzád érnének. Annyira megtörsz, hogy bármit elhiszel, amit mondanak, bármit bevallasz.

 A fehér szoba, bár jóval humánusabbnak tűnik, mint az előző kínzási és kivégzési módszerek, mégis az egyik legkegyetlenebb. Pedig ez csupán egy fehér szoba.

A fehér szobaForrás: Shutterstock