Brutálisan végeztek egy fiatal nővel 1924. december 22-én. Oszladozó testére két hónappal később találtak rá a lakásában. A hasán, nyakán és a mellén szúrt sebeket, a fején pedig egy hatalmas vágást láttak a detektívek. Akkoriban mindenki azt találgatta, ki ölhette meg Leirer Amáliát. Ez a híres Teréz körúti gyilkosság története.

1925. február 20-án délben rendőrök érkeztek egy budapesti bérházhoz. A Teréz körút 6. egyik első emeleti lakása előtt álltak, ahova be akartak jutni. Nem volt könnyű dolguk, mert a kulcsot valaki beletörte a zárba. Valahogy mégis kinyitották az ajtót és beléptek az elegánsan berendezett előszobába, ahol mindenen vastagon ült a por. A földön újságok hevertek szétdobálva és ruhadarabok szétszórva. Látszott, hogy hetek óta nem takarított ki senki. Az ajtókon álló por pedig arról árulkodott, hogy egy lélek sem járt arra hosszú ideje, mert senki sem érintette meg a kilincseket.

A gyilkosság helyszíne, a Teréz körúti házForrás: Magyarország

Emellett az egész lakást elárasztotta a borzalmas bűz. Ismerős volt a rendőröknek. Tudták, hogy meg kell találniuk a szag forrását.

Benyitottak az első ajtón, amely egy szalonszerű, finoman berendezett női fogadószobába vezetett. Az asztalon Az Est című, népszerű bulvárlap 1924. december 21-i, vasárnapi számát látták. Mivel ennél frissebb újságot nem találták, már sejtették, hogy két hónapja nem lépett be ide senki. Ezt bizonyította az is, hogy a lap mellett közvetlenül két borospohár állt piszkosan, tehát ketten boroztak a szobában. Az üveg eltűnt, a poharak maradtak. Vajon mi történhetett itt?

Leirer Amália szalonjaForrás: Friss Ujság

A kérdésre a választ a fogadóból nyíló hálószobában keresték, ahonnan a szagot érezték. Két ágyat helyeztek el itt, egymáshoz közel. A padlót gyönyörű, vastag, poros szőnyegek borították, a falakat apró porcelán dísztárgyak és szép képek. A hatalmas szekrények első osztályú fehérneműt őriztek, amely arról árulkodott, hogy ez egy kifinomult ízlésű nő otthona.

Az ágyak huzata finom, selyem fehérnemű, csipkés, elegáns, de, ahogy az ember megdöbbenve nézi a fehér ágyat, borzadva kelt elfordulnia, mert a látvány, amely a szem elé tárul, még borzalmában sem mindennapi. Az ajtó melletti csipkés selyem fehérágyban, felhúzott térdekkel, félig felemelt ruhában ott fekszik holtan, megszenesedve, megfeketedve, aludt vértócsában az egykor gyönyörű Leirer Amália

– olvasható az Est 1925. február 20-i számában.

Amíg a detektívfőnök és beosztottjai a rendőrorvosra vártak, hogy megállapítsa, mi okozta az áldozat halálát, kikérdezték az áldozat szomszédait. Kiderült, hogy a 26 éves, vöröses szőke, csinos és meglehetősen magas Amália egy gazdag, holland férfival járt együtt. Theodor Kerstens, aki a szobában figyelte a helyszínelést, egy éjjeli szekrényen lévő fényképről mosolygott a nyomozókra. A holland milliomos eltartotta a nőt, miközben többnyire külföldön tartózkodott. Előfordult, hogy hónapokig nem találkoztak egymással. Neki köszönhette a fiatal nő, hogy vendéglős apjától, anyjától és testvéreitől elszakadva, egyedül élhetett nagy lakásban. Sőt, cselédeket is tarthatott, akikkel nem bánt túl jól. Sok lány dolgozott nála, akiket szinte éheztetett, legalábbis a szomszédai ezt állították. A ház lakói arról is beszéltek a nyomozóknak, hogy egyáltalán nem volt szokatlan, hogy nem látták. Amália maga is gyakran elutazott holland barátjával együtt. Karácsony körül is arra gondoltak, hogy vele lehet valahol. Theodor Kersten és Amália édesapja fedezte fel a holttestet. Ők hívták a rendőrséget.

A brutálisan meggyilkolt nő holtesteForrás: Friss Ujság

Az orvos már a helyszínen megállapította, hogy csakis gyilkosság történhetett. Szabad szemmel is látszott, hogy valaki hatalmas sebet ejtett Amália fején. Arra gondoltak, hogy talán egy fejsze lehet gyilkos eszköz, de nem zárták ki, hogy késsel vágták meg.

Az már csak a boncasztalon derült ki, hogy többször meg is szúrták a hasán, a nyakán és mellén is. Emellett számtalan tárgy árulkodott a gyilkosságról és a szereplőkről. Az áldozat egyik kezében egy „lila trikónadrágot" szorongatott. A hálószobai asztalkán egy férfiing gombját és egy ragtapaszos dobozt találtak. DNS-vizsgálat még nem volt akkoriban, de ujjlenyomatot tudtak venni. Rögzítettek is ilyet a boros poharakon.

Azt is hamar megállapították, hogy rablógyilkosság történt. A házból pénzt is elvittek, elég sokat, de egy briliánsgyűrűt, egy platina karkötőórát 20 briliánssal, egy Viktor feliratos, gravírozott arany jegygyűrűt, egy gyönyörű kávéskannát és egy értékes disznóbőr bőröndöt is. Egy 36 személyes ezüst étkészletnek is lába kelt. Ezeket mind Amália kezén és a hálószobában találta a gyilkos, más szobákba nem nézett be, máshonnan nem tűnt el semmi. Amikor Kerstenst kikérdezték, azt mondta, elképzelni sem tudta, ki ölhette meg gyönyörű barátnőjét, akiről többen azt mondták, zárkózott személyiség. Bár ebben ellentmondanak egymásnak a hírek.

Leirer AmáliaForrás: Esti kurir, Magyarország

Amíg a szomszédok magának valónak, visszahúzódónak írták le, a Friss Újság címlapon közölte, hogy „Pest legszebb ágyasát" gyilkolták meg, utalva arra, hogy sok férfi megfordult nála.

Az Est címlapján is az olvasható, hogy félvilági nő volt a Teréz körúti gyilkosság áldozata. A bűnügyi újságírók forrásai tehát azt állították, Amália nem élt szűzies életet, szívesen ismerkedett, barátkozott és közel sem volt zárkózott. A holttest helyzetéből arra következtettek a nyomozók, hogy kéjgyilkosság történt. A kérdés adott volt. Vajon valóban volt olyan férfi ismerőse, aki nagyon közel állt hozzá akkor, amikor a barátja nem volt itthon, vagy a holland milliomos tette? A nyomozók már a tetthelyen rájöttek, hogy az egyik ismerősének köze lehetett a halálához. A bejárati ajtó ugyanis nem akkor sérült meg, amikor betörte, hogy bejusson, hanem akkor, amikor elmenekült Amália gyilkosa. Ez pedig arra utalt, hogy az áldozat beengedte a gyilkosát. Vajon ki végzett a 26 éves nővel ilyen brutálisan? A híres Teréz körúti gyilkosság kéjgyilkosság lenne rablógyilkosságnak álcázva?

A nyomozók mindenkit kikérdeztek, mindenkivel elbeszélgettek, mégis úgy tűnt, nem jutnak közelebb a rejtély megoldásához. Egyre nőtt a gyanúsítottak száma. A 8 Órai újság 1925. február 18-ai száma hosszú vezércikkben írt arról, hogy Amália nem volt jóban az apjával, amivel azt sugallták, hogy talán ő gyilkolhatta meg, mert haragudott Amáliára. A rendőrök is gyanúsnak találták az idős férfit.

Újságírok és detektívek Amália lakása előttForrás: Magyarország

Nem zárták ki, hogy Leirer Lőrincz szerelmes volt a saját lányába és egy veszekedés fajult el a gyilkosságig. De azt sem zárhatták, hogy a holland milliomosnak köze volt a halálához.

Eközben a házban lakók közül többen egy magas, tiszti egyenruhás férfira gyanakodtak, akit többször láttak Amália lakásánál. A Népszavában az olvasható, hogy egy magas rangú tisztviselő lehet a gyilkos, de a nevet nem közölte. Akkor már suttogták, hogy Okolicsányi Lászlónak, az 1919-es, orgoványi brutális gyilkosságok egyik tettesének, egy tisztnek lehetett köze Amália halálához és kifosztásához. Szabó László bűnügyi újságíró 1964-ben, közel 40 évvel a híres Teréz körúti gyilkosság után, bírósági iratokra hivatkozva, azt írta Bűnügyi Panoptikum című könyvében, hogy ennek a tisztnek a gombját találták meg a helyszínen. Ezt a szálat erősítette az áldozat egyik szobalányának vallomása is. Csalik Teréz azt állította, hogy „úrnője" megismerkedett az Elektromos Művek vezérigazgató-helyettesével, aki ekkoriban Okolicsányi volt. A nő vallomása szerint Amália úgy tudta, a férfi el fog válni miatta, aminek a nő örült volna. El kellett döntenie, hogy a hollandot vagy a vezérigazgató-helyettest választja.
A nyomozás során lassan kitisztult a kép és kiderült, hogy Leirer Lőrincznek, Amália apjának nem volt köze a gyilkossághoz, és az is, hogy nem egy ember vett részt a zsákmány megszerzésében és szétosztásában. Okolicsányin kívül Helig Ferenc biztosan hasznot húzott belőle, akárcsak Bolla József szerelő, Saguly Ferenc kárpitos segéd, Rostás Mihály ezüstműves segéd, és Pödör Gyula pincér, aki Okolicsányit a börtönben ismert meg.

Amália ellopott ezüst étkészletének darabjaiForrás: Friss Ujság

Az, hogy végül Pödört nevezték meg Leirer Amália gyilkosának, annak köszönhető, hogy gyanúsan viselkedett.

A munkanélküli pincér a gyilkosság után felmászott a Ferenc József híd (ma Szabadság híd) egyik szobrára és fegyverrel a kezében azt kiabálta:

Hé, emberek! Megöltem egy félvilági nőt a Teréz körúton és most engem lő le az öreg.

Pödört elmegyógyintézetbe vitték, később külföldre szökött, ahol még azelőtt fejbe lőtte magát, hogy elfoghatták volna. Ő már nem álhatott bíróság elé. A többieket gyilkossággal nem vádolták meg, csak orgazdasággal és csalással. Akkoriban nem lehetett megállapítani, hogy pontosan ki végzett Amáliával, hiszen még nem volt fejlett a bűnügyi technika, azt viszont igen, ki adta-vette a lakásból ellopott értékeit. Okolicsányi Lászlót 3 évi fegyházbüntetésre ítélték, Bollát és Sagulyt két évre, Heliget 9 hónapra.

A Teréz körúti gyilkosság 1925-ben kiemelt ügynek számított, amiről mindenki hallott és gondolt valamit.

A Leierer ügyhöz kísértetiesen hasonlít a 2007-ben meggyilkolt fideszes képviselő, Balla Irma halála. Ebben az ügyben is több szálon indult a nyomozás. Először az egyik rokonára terelődött a gyanú. Sőt. Az áldozat fiát el is ítélték anyja meggyilkolása miatt, aztán a rendőrségen valaki beismerő vallomást tett. Most úgy tűnik, ez is egy rablógyilkosság lehetett.

Hogy mi történhetett, és hogy áll most a Balla Irma-ügy, kiderül a Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című új bűnügyi magazinból október 12-én pénteken este 22. 10 órakor a LifeTV-n.