Te elmennél fehér vagy lila ruhában egy temetésre? A keresztény országokban ma ez szinte teljességgel elképzelhetetlen, ha mégis, biztos lehetsz benne, hogy megszólnak érte. Azonban nem csak a temetésre, de közeli hozzátartozó esetén a gyász egyéves időszakában is feketébe illik öltözni, mivel ezzel tükrözzük kifelé a belső fájdalmunkat, szomorúságunkat. Ám nem mindenhol van ez így.

Miért épp a fekete?

A legsötétebb „szín" számtalan dolog szimbolikája: az éjszakáé, amelyben vadállatok lesnek ránk, a bizonytalanságé és félelemé, ami a látás – azaz az ember legerősebb érzékszervének – elvesztéséből fakad. Tehát a feketéhez számtalan negatív jelentéssel bíró érzést tudunk kapcsolni, így pedig nincs azon min csodálkozni, hogy ez vált a bánat, az alvilág színévé is. Sok helyen – például afrikai népcsoportok esetén – azonban az éjszaka felfrissülést, a tűző nap előli menedéket jelenti, vagyis pozitív érzésekkel társítják.

Keresztény országokban a fekete a gyász színeForrás: Shutterstock

Színek kavalkádja

A fehéret a tisztasággal, ártatlansággal, világossággal és a reménnyel kapcsoljuk össze, épp ezért hathat furcsának, hogy például Japánban, Kínában, India egyes részein és több afrikai törzsben is a fehér a gyász színe. Ám ez tőlünk, európaiaktól nem is áll olyan távol, mint hinnénk. A spártai, valamint a középkorig a spanyol, francia és angol nők mind fehérbe öltöztek a gyász időszakában. 

Fehér ruhában megemlékezők IndiábanForrás: AFP/Douglas E. Curran

A gyász színe tehát a keresztény Európában sem volt mindig kizárólag a fekete. A régi uralkodók ugyanis lila ruhát öltöttek magukra, ha egy szerettük meghalt, amely az egyik legdrágább kelme volt. Ez egyébként Thaiföldön a mai napig az özvegyek színe.

Thaiföldön gyászolók gyakran öltöznek a lila és a rózsaszín árnyalataibaForrás: AFP/NurPhoto

Egy Somogy-megyei városban, Csökölyön egészen a hetvenes évekig fehérbe öltöztek a nők, ezt nevezték fehér gyásznak.  

A Déli-tenger szigetein élők fekete-fehér csíkos ruhával tisztelegnek elhunyt szerettük előtt, amely színkombináció jelentése a bánaton kívül a remény is. Azt is mondhatnánk tehát, hogy ahány ország, annyi színkombináció létezik a gyász kifejezésére: Burmában és Egyiptomban ez a sárga, Iránban, Szíriában, Koreában és Örményországban a mennyországot szimbolizáló kék, Etiópiában a földdel egyenlő szürkésbarna, míg Dél-Afrikában a piros.

Etiópiában szürkés színeket hordanakForrás: AFP/Anadolu Agency

Látszik tehát, hogy kultúránként és koronként is igen változatos a gyász külső megjelenítése, de hidd el, nem a ruhád színe határozza meg, hogy mit érzel belül. A hiányérzetet és a fájdalmat nem lehet színekben mérni.

Dél-Afrikában piros színben gyászolnakForrás: AFP/Str