A Romanov családot 1918. július 16-án egy jekatyerinburgi ház pincéjében agyonlőtték. II. Miklós cár, felesége és gyermekei kegyetlen és szörnyű haláláról, az odáig vezető útjuk során megtört testükről és lelkükről már sok helyen lehetett olvasni. Oroszország utolsó és egyben leghosszabban uralkodó családja azonban kivégzésük előtt még hihetetlen gazdagságban élt, ehhez mérten pedig pompától egyáltalán nem mentes bálokat is tartottak.

1903-ban került megrendezésre az utolsó ilyen fényűző bál a szentpétervári téli palotában. A cári család 391 vendéget hívott meg, akikkel két teljes napon át mulattak. Ehhez pedig lélegzetelállítóan díszes és természetesen drága 17. századi mintára készült ruhákat, fejdíszeket, valamint a 18. századból származó fegyverzetet viseltek.

Forrás: Wikipedia
Ál-Romanovok: csalók vagy túlélők?
A cári család és néhány közeli alkalmazottjuk vesztette életét a mészárlás során, ám számos legenda keringett arról, hogy Alekszej cárevics és egyik nővére megmenekült. Ennek köszönhető, hogy a következő évtizedekben több mint kétszáz csaló tűnt fel, akik az elveszett cári sarjaknak adták ki magukat a hírnév és a mesés Romanov-vagyon reményében. Olvasd tovább!

Szemükben vegyes érzelmek kavarognak, érezték talán, hogy az utolsó ünnepségüket ülik, utoljára öltözhetnek fel a legdíszesebb ruháikba, utoljára állhatnak erős uralkodóként a fényképezőgép előtt. 14 évvel később elvesztették arisztokrata jogaikat.

A több mint 100 éves fekete-fehér képeket, amelyekből akkor album is készült, utólagosan színezte ki egy orosz művész, Klimbim.

Kattints a képre, és nézd meg a galériánkat:

Forrás: Olga Shirnina/klimbim2014.wordpress.com