A CPR-baba azoknak is ismerős lehet, akik nem jártak elsősegély-tanfolyamra. Ezen a bábun gyakorolják ugyanis az újraélesztést. Ám van egy titka, amit csak kevesen ismernek. Arcának formája ugyanis nem egy művész kezei közt született, hanem egy halott nőről mintázták.

A „L'Inconnue de la Seine”, azaz a Szajna ismeretlen nője egy igen ellentmondásos ikon a művészet világában, ami két, egymással teljességgel ellentétben álló dolgot egyesít: a halált és a békeérzetet. 

Mosolyogva a halálba 

Az azonosítatlan fiatal nő, akinek halotti maszkja több százakat bűvölt már el és ezreket ment meg az évek alatt, valószínűleg öngyilkosság áldozata lett. Testét az 1880-as évek végén húzták ki a Szajnából, és mivel nem voltak rajta láthatóak erőszak jelei, így halálát önkezűségként könyvelték el.
Több szakember is kísérletet tett akkoriban, hogy meghatározzák a fiatal nő életkorát. A bőr állapotának és tulajdonságainak figyelembevételével arra jutottak, hogy nem lehetett több 16 évesnél.

„L'Inconnue de la Seine”, azaz a Szajna ismeretlen nőjeForrás: Wikipedia

A párizsi halottasház patológusát állítólag annyira lenyűgözte a nő szépsége és nyugodt, elégedett arckifejezése, hogy viaszmaszkot készített az arcáról. Ám nem ő volt az egyetlen, akit az elhunyt fiatal nő vagy inkább lány nyugalma és bájossága magával ragadott. A halotti maszkból számos replika készült, sok párizsi az otthonában őrizte.

Albert Camus, a híres író a lány mosolyát Mona Lisa mosolyához hasonlította.

Az évek során az ismeretlen nő arcképe széles körben vált ismertté, több műalkotást, történetet és regényt is inspirálva. Legismertebb formája azonban ma is „köztünk él”. 

Egy halottat nem lehet feltámasztani, vagy mégis?  

Peter Safar és Asmund Laerdal is az elbűvölő arcképhez nyúlt, amikor az elsősegélybaba megalkotásakor az ő halotti maszkját vették alapul. Mivel a CPR-babákat a világ több pontján, rengeteg alkalommal használták már, így bátran kijelenthetjük, hogy a szajnai ismeretlen nőt csókolták meg a legtöbben.

Az ismeretlen vízbe fulladt nőről mintázták az elsősegély-gyakorló babákatForrás: Shutterstock

Egy halott nőről mintázni egy olyan babát, ami az újraélesztést hivatott tanítani, kissé talán morbid dolog. Ám ha azt vesszük alapul, hogy több mint száz éve rejtély a kiléte és halálának tényleges körülménye, úgy igazán szép emléket állít neki, és egyben örök élettel ajándékozza meg.