Bertók László költő Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
84 éves korában meghalt Bertók László, József Attila- és Kossuth-díjas író, költő, Pécs város díszpolgára.

Bertók László 1935-ben született Vésén. Az iskoláit ott, illetve Csurgón végezte el. 1952-ben a Csokonai Vitéz Mihály Általános Gimnáziumban diáktársaival megalakította az Arany János Irodalmi Kört. Első versei 1953-ban jelentek meg nyomtatásban a Dunántúl című pécsi folyóiratban. Az érettségi után először postai tisztviselőként dolgozott, a versírást nem hagyta abba.

Első verseskötete, a Fák felvonulása 1972-ben jelent meg. Egy évvel később pedig kiadták Így élt Csokonai Vitéz Mihály című életrajzi prózakötetét is. 1975-től a Jelenkor szerkesztőségének tagja, majd 1999-től főmunkatársa volt.1978-ban jelent meg a Magvető Kiadónál az Emlékek választása, majd 1981-ben a Tárgyak ideje című verseskötete - írja a könyvesmagazin.hu.

84 éves korában meghalt Bertók László, József Attila- és Kossuth-díjas író, költő Forrás: Youtube/Pécs 8

Pályafutása során József Attila-, valamint Kossuth-díjban is részesült. 1995-ben, 60. születésnapján pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.

Utolsó verseskötete, a Firkák a szalmaszálra 2015-ben jelent meg. Priusz című dokumentumregényét pedig négy évvel ezelőtt adta ki újra a Magvető a Tények és tanúk sorozatban. A kötetben fiatalkori meghurcolásának, priuszának, illetve rehabilitálásának dokumentumait olvashatjuk, de a szerző szülőföldjéről, családjáról és őseiről is írt a könyvben, amelyben ezek mellett három interjú is található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.