Mai eszünkkel szinte felfoghatatlan és brutális, ha elképzeljük, hogy ember társainkkal miket műveltek a történelem során teljesen legálisan. A múlt tel is tele van érdekességekkel és misztikus történésekkel. Cikk-sorozatunk második fejezete következik, amelyben újabb kínzóeszközöket mutatunk be kizárólag erős idegzetűeknek!

Ujjcsavaró

Egy aprócska hordozható kínzó eszköz, ami elmaradhatatlan volt a középkori hivatásos kínzó szakemberek eszköztárában. A kis gépezet a kéz és a láb összes ujjának kicsavarására alkalmas volt. Ezt pedig lehetett extrázni is. Abban az esetben, ha vallató nem volt elégedett az áldoz szenvedésével, fel lehetett szerelni tűéles vashegyekkel is, hogy még nagyobb fájdalmat okozzon, miközben életre szólóan nyomorékká tették az embereket.

Boszorkány maszk

Habár a boszorkánymaszk önmagában nem okozott halált, viselése a kevésbé okozott örömöt. A XVI. századi Angliában és Skóciában terjedt el a használata, olyan nőket bűntettek vele, akiket boszorkánysággal vádoltak, ezzel pedig nyilvánosan megszégyenítették őket.
A  vasálarcot egy vasból öntött sisakhoz rögzítették, ám lehetetlenség volt levenni. A maszk szájrészénél egy rövid, tüskés vasrúd lógott egyenesen viselőjének a szájába a nyelv fölé, így külön kihívást jelentett az evés, sőt még a beszéd is iszonyatos fájdalmat okozott. 

Boszorkány maszkkal olyan nőket bűntettek vele, akiket boszorkánysággal vádoltak a XVI. századi Angliában és SkóciábanForrás: Wikipedia/Joel Dorman Steele és Esther Baker Steele

 Fejprés

A fejprés az egyik legdurvább kínzó eszköz, amit valaha kitaláltak. Komoly használati utasítást azonban nem igényelt. Az áldozat állát az alsó fémlapra kellett támasztani, majd satuba fogva az áldozat koponyáját, ripityára törték.

 A republikánus házasság

Ha említeni lehet egy megalázó kivégzést, akkor ez biztosan az lehetett. A nőket és férfiakat meztelenre vetkőztettek és együtt lökték őket be a vízbe, hogy megfulladjanak. Abban az esetben, ha a környéken nem volt víz, akkor sajnos a morbidabb módszert választották. A katonák kitartották kardjaikat és azon keresztül kellett rohangálniuk, egészen addig, amíg halálra nem szurkálták saját magukat.

A republikánus házasság nevű kivégzés Joseph Aubert festményén 1882.Forrás: Wikipedia/Joseph Aubert - Musée d'art et d'histoire de Cholet

Cikkünk első részét IDE kattintva tekintheted meg!