Nagyon sokáig rejtve maradt mindaz, amit a nácik a második világháború során elkövettek. Éveken át, jól szervezett módon, szisztematikusan haladva ölték meg azokat az embereket, akiket a birodalom ellenségének tartottak. Az utolsó pillanatig működtek a koncentrációs táborok, melyek nyomait igyekeztek eltüntetni.

A legnagyobb haláltábort, a több kisebb lágert is magába foglaló Auschwitz-Birkenaut a háború utolsó évében szabadították fel a szovjet katonák. Amikor az orosz hadsereg 1945. január 27-én bevonult a koncentrációs táborba, mindössze 7600 túlélőt találtak. A németek ugyanis az utolsó pillanatban közel 60 ezer foglyot evakuáltak, akiket nyugat felé útnak indítottak, nehogy megmentsék őket a szovjetek.

Az auschwitzi tábor felszabadításának napját, január 27-ét választotta az ENSZ a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

A holokauszt áldozatainak számát pontosan megmondani nem lehet, de becslések szerint 20 millióan vesztették életüket. A koncentrációs táborokban vezetett feljegyzések jelentős részét a háború utolsó napjaiban a német katonák megsemmisítették, de nemcsak a papírokat, hanem a barakkokat, krematóriumokat, a pusztítás minden nyomát igyekeztek eltüntetni. Nem jártak sikerrel, és a túlélők beszámolói mellett elképesztően sok fénykép, dokumentum fennmaradt, amelyek nyolc évtizeddel a borzalmak után még mindig sokkolóak.

A holokauszt emléknapjára egy brit fotográfus, Tom Marshall felújította és kiszínezte a ritkán látott fotókat, amelyek megörökítették, hogy a koncentrációs táborok milyen nyomot hagytak az embereken. Tom a felmenői révén maga is érintett, azonban nem valamelyik túlélő rokona, hanem a Bergen-Belsen tábort felszabadító egyik brit katona leszármazottja. A képek egy részét Tom dédnagyapja készítette.

Az egyik fotón egy magyar kisfiút láthatunk. A mosolygós gyermek, aki a táborok jellegzetes kék-fehér csíkos ruháját viseli, a 4 éves miskolci Reiner István. A fiúcskát nem sokkal a kép készülte után, születésnapja előtt egy hónappal kivégezték.

A megrázó fotógalériát csak erős idegzetűek nézzék meg!

Forrás: Northfoto/Mediadrum Images/Tom Marshall (Phot/Mediadrumimages/TomMarshall(PhotograFix)2020