Történelmi szakácskönyveket árvereznek el Párizsban: félmillió euró is lehet egy darab

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Naupold -
Párizs árverezés szakácskönyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó, 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban, a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit szerdáig láthatják az érdeklődők a Christie's aukciósház párizsi központjában. Az online árverést csütörtökön tartják. A szakácskönyvgyűjteményt "a legteljesebb, magánkézben lévő francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között" tartják számon.

A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel, köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának. A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.

A könyvgyűjtemény fő ékessége a Cuisinier Taillevant, más néven Le Viandier, egy késő középkori francia receptkönyv, amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, más néven Taillevent-nak tulajdonítanak.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Naupold

Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban. A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti. Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400-600 ezer euróért (156-234 millió forintért) kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.

A gyűjtemény egy másik gyöngyszeme az a kéziratos formában fennmaradt, több ezer receptet leíró mű, amely a 19. század gazdaságosabb, modernebb gasztronómiájára reflektál. A Guide Culinaire d'Escoffier második kiadásából származó példányt ma is a hagyományos francia konyha sarokkövének tekintik. Számos alapreceptet tartalmaz, köztük szószokét, előételekét, levesekét és sültekét. Az alapmű 15-20 ezer euróért (5,8-7,8 millió forintért) kelhet el az aukciósház becslése szerint - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.