Nem titok, hogy Gandhinak szokatlan szexuális élete volt, ráadásul gyakran provokatív utasításokat adott híveinek. A független India első miniszterelnöke, Jawaharlal Nehru egyenesen abnormálisnak és természetellenesnek nevezte, hogy Gandhi azt tanácsolta az ifjú házasoknak, hogy ne szeretkezzenek egymással, inkább fogadjanak cölibátust a lelki üdvük érdekében, arról nem is beszélve, hogy ifjú híveit és családtagjait arra használta, hogy tesztelje, mennyire képes ellenállni a szexuális vágynak.

Gandhi Indiában született és 13 éves volt, amikor feleségül vette a 14 éves Kasturbát, ami a gudzsaráti hagyományok szerint egyáltalán nem számított korainak. A fiatal feleség hamarosan teherbe esett, a párnak összesen négy gyermeke született. Gandhi rendszeresen szeretkezett feleségével, sőt, a kéjes vágy még haldokló édesapja ágya mellől is elszólította, mely miatt sokáig bűntudat gyötörte.

Gandhi és a felesége, 1902-benForrás: Wikipedia

Ettől függetlenül a harmincas évei közepéig megélte a szexualitást, mely akkor változott meg, amikor a búr háború és a zulu-lázadás során azt fontolgatta, hogyan tudná a legjobb szolgálatot nyújtani az emberiségnek. Végül úgy döntött, hogy a szegénység szolgálatába áll és elfordul a szexuális örömöktől, hogy megtalálja az utat Istenhez.

1906-ban, 38 éves korában fogadalmat tett a brahmacsarjára, mely a gondolatok, a szavak és tettek tisztasága, s cölibátussal, önmegtartóztatással jár. Gandhinak könnyű volt elfogadni a szegénységet, ugyanakkor a cölibátus számára is kihívást jelentett, ezért egy sor szabályt dolgozott ki, hogy folyamatosan tesztelje, mennyire tud ellenállni a szexuális kísértésnek. Miután megtért, híveinek a következőt javasolta:

Minden megfontolt indiainak az a kötelessége, hogy ne házasodjon meg. Amennyiben képtelen erről lemondani, tartózkodnia kell a feleségével való szexuális együttléttől."

Ashramokat állított fel, ahol a férfiakat és nőket elkülönítették, Gandhi azt javasolta, hogy a férjek ne legyenek együtt feleségeikkel és ha rájuk tör a vágy, akkor hűtsék le magukat egy hideg fürdővel. Rá azonban nem vonatkoztak a szabályok, titkárának nővére és egyben személyes orvosa, Sushila Nayar lánykorától fogva Gandhival fürödt és aludt - írja az Independent.

Gandhi unokájával, Avaval (jobbján) és személyes orvosával, Dr. Sushila Nayarral (balján)Forrás: Bettmann Archive/Bettmann/Gettyimages

Felesége halála után aztán egyre több nővel vette körül magát, akiket arra kötelezett, hogy meztelenül aludjanak vele, sőt, néha még sztriptízeltek is neki. A szellemi vezető újra és újra tesztelni akarta az önmegtartóztatását és vonzóbbnál vonzóbb nőkkel vette körbe magát. 77 éves volt, amikor a 33 éves Sushilát invitálta az ágyába, majd felszólította 18 éves unokahúgát, Manut is, hogy aludjon vele.

A brahmacsarja ilyen jellegű gyakorlatot nem követelt meg, de Gandhi úgy érezte, hogy ezek a kísérletek a nemzet érdekeit szolgálták, hisz bebizonyította, hogy Isten szolgálatába állva képes ellenállni a kéjes vágyaknak és képes egy ágyban feküdni meztelen nőkkel úgy, hogy bármilyen szexuális izgalom lenne úrrá rajta. Szerinte egy olyan személy, aki ilyen szinten képes a saját ösztöneit kordában tartani, az képtelen lenne hazudni vagy ártani bárkinek.

Gandhi viselkedését széles körben kritizálták a családtagok és az őt körülvevő politikusok, sőt, személyzetéből többen felmondtak, köztük újságjának két szerkesztője is. Gandhi azonban azzal védekezett, hogy ha ezek után elküldené unokahúgát, az a gyengeség jele lenne. Halála előtt egy évvel a 18 éves Abha, Gandhi unokaöccsének felesége is csatlakozott Manuhoz. Amikor 1948-ban meggyilkolták, Manu és Abha, mint két sétapálca voltak a két oldalán.

Gandhi unokájával sétál, Manu Gandhival (L),Forrás: AFP

Gandhinak 40 éven keresztül nem volt szexuális kapcsolata nővel, sőt, a szellemi vezető már azt is gyengeségnek tekintette, ha „önhibáján" kívül magömlése volt. Szentül hitt a sperma erejében, meggyőződése volt, hogy aki magában tartja az ondót, az kifogyhatatlan erőre tesz szert. Szokatlan szexuális szokásai miatt utólag sokan támadták, habár élete végéig azt akarta bizonyítani, hogy ő minden kísértés ellenére is képes az önmegtartóztatásra.