Sissinek nem kellett, így lett Ferenc József kedvenc fogása: ma a magyarok közkedvelt desszertje

Forrás: AFP/shutterstock -
Sissi császármorzsa desszert Ferenc József Kaiserschmarrn
Te tudtad, hogy honnan származik a császármorzsa, és miből eredhet a neve? Most elárulunk két legismertebb legendát a desszert születéséről. 

A császármorzsa eredeti neve Kaiserschmarrn, amelynek születéséről több legenda is szól. Az egyik és legközismertebb, hogy Erzsébet királynénak találták ki de mivel ő túl hizlalónak vélte, férje Ferenc József ette meg és neki nagyon ízlett. Egy másik szerint a Kaiser előtag az osztrák hegyi pásztorok nevéből származik. Hogy melyik az igaz, nem tudni, de azt igen, hogy nem csak Ferenc József szerette, hanem a magyarok egyik kedvenc desszertje is a lekváros császármorzsa.

Ferenc József állítólag odavolt a császármorzsáért Forrás: AFP/shutterstock

Ma már több féleképpen késztik, van, aki a hagyományos módon, de már reformverziói is vannak - recepteket a Vidékíze oldalán találsz.

A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A császármorzsa leginkább egy olyan palacsintatésztára emlékeztet, amelyet a serpenyőben, sütés közben összekevertek, ennek köszönhetően több, kisebb-nagyobb morzsából áll. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége, amely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. Tálaláskor megszórják porcukorral és különféle lekvárokat, leggyakrabban baracklekvárt kínálnak mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.