65 éves lett a legszexibb hangú énekesnő - Sade már a csendes vidéki életre esküszik

Sade énekesnő születésnap
Angol és nigériai egyszerre, modellként és divattervezőként kezdte, a királynő kedvéért tért vissza a nyilvánosság elé, és újabban filmekben hallhatod. 65. születésnapját ünnepli a csodás énekesnő Sade, akiről talán te sem tudtad a következő érdekességeket.

Angol és nigériai egyszerre

1959. január 16-án a nigériai Ibadan városában született egy angol ápolónő és egy joruba származású tanár gyermekeként. A szülei Londonban ismerkedtek meg, majd Nigériába költöztek. A házasságuk azonban idővel megromlott, és Sade négyéves korában az édesanyja visszaköltözött vele és a bátyjával Angliába.

A művészneve rövidítés eredménye

A születési neve Helen Folasade Adu, így a középső neve végéből született meg az az elnevezés, ahogyan a világ őt ismeri. A Sade helyes kiejtése pedig 'Sádé', rövid á-val.

A divatszakmában kezdte

Gyerekkora óta nagyon érdekelte a divat, így a felsőfokú tanulmányait is ezen a téren végezte. Divattervezőként is dolgozott, mellette pedig modellként is ért el sikereket az 1980-as évek elején.

Angol és nigériai egyszerre Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/B. Gomer

Háttérénekesből lett névadó frontember

A zenei karrierjét a Pride nevű együttes háttérénekeseként kezdte, de hamar felfigyeltek a tehetségére a színpadon és a dalszerzésben is egyaránt. A Smooth Operator című slágerét például még a Pride tagjaként írta a frontemberrel közösen, és az ő koncertjeiken kezdte el szólóban előadni. Idővel aztán megalakította a saját együttesét is, ami egyszerűen a Sade nevet viselte, és viseli azóta is.

Ezreket küldtek el az első koncertjéről

A Pride révén korábban szerzett népszerűsége miatt óriási érdeklődés övezte Sade első „saját" koncertjét, amit ráadásul egy kisebb éjszakai klubban tartottak, így rengeteg érdeklődő nem tudott bejutni. A korabeli tudósítások szerint ezres nagyságrendű rajongót fordítottak vissza a bejáratnál azzal, hogy megtelt a hely.

Mezítláb szeret énekelni

A karrierje kezdetén gyakran mezítláb lépett színpadra, ez pedig később egyfajta védjegyévé vált a vörös rúzzsal, a fonott copfban hordott hajjal és a nagy kerek fülbevalókkal együtt.

A gyerekét is hallhatod énekelni az egyik híres dalában

Sade egyszer házasodott meg, és egy gyermeke született egy későbbi kapcsolatából. 1989 és 1995 között a spanyol filmrendező Carlos Scola volt a férje, majd a jamaikai zenei producer Bob Morgannel éltek kapcsolatban közel egy évtizeden át, tőle született meg az egyetlen gyereke, akinek a hangja a Babyfather című dalában is hallható. 2007 óta a korábbi katona Ian Watts a párja.

Tíz évig szüneteltette a karrierjét

A 2000-ben kiadott Lovers Rock című album sikere után tíz éven át nem jelentkezett újabb dalokkal, ezalatt leginkább a gyereke nevelésével foglalkozott. Még csak nyilvános eseményeken sem jelent meg közben, egyedül az angol királynő kedvéért tett kivételt, amikor 2002-ben kitüntetés kapott tőle a zenei munkásságáért.

A csendes vidéki életre esküszik

2005-ben költözött a dél-nyugat-angliai Cotswolds környékre, ahol megvásárolt egy kőből épült régi udvarházat, és azt felújítva alakította ki az otthonát. Itt él azóta is a párjával, és a koncerteken kívül kerüli a nyilvánosságot, interjút is nagyon ritkán ad.

Mostanában filmekben hallhattad

A 2010-es Soldier of Love című album óta csak két új dallal jelentkezett Sade, ezek mindegyike egy-egy filmhez született. A Flower of the Universe című szám az Időcsavar című 2018-as Disney-filmhez készült, a The Big Unknown pedig a Nyughatatlan özvegyek című bűnügyi filmhez, aminek alapjául szolgáló régi tévésorozat (Widows) Sade nagy kedvence volt fiatalkorában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.