Országos Meteorológiai Szolgálat vízosztás kánikula hőség UV-sugárzás melegrekord
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdára virradóra négy helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a fővárosban még sohasem mértek június 18-án 35,7 fokot. Most Újpesten volt rekordmeleg. Az eddigi, erre a napra vonatkozó legmagasabb érték 34,8 fok volt, 1918-ban - tudósít az MTI.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Locsolóautó hűti az utat Budapesten

Már a hajnalok sem adnak enyhülést. Az OMSZ honlapján azt írja, Sátoraljaújhelyen 22,6, Pécs-Árpádtetőn 22,9, Szeged belterületén 23,3 fokot mértek, de a legmagasabb értéket a Kab-hegyen regisztrálták, ott 24,2 fok volt a hőmérsékleti minimum, így mostantól ez az új országos rekord.

Budapesten Tarlós István főpolgármester utasítására a Fővárosi Közterület-fenntartó locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat, emellett napközben, a BKV kérésére egyes villamosvonalak vágányait is hűtik.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok - a Palatinus kivételével - a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva. A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdától a Deák téren 10-től 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A Főkert az öntözéshez ivóvíz-minőségű vizet használ, ezért ha a hőség miatt szükséges, a társaság munkatársait meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A szökőkutakban azonban tilos a fürdőzés és ivás.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyerekek hűsölnek a szökőkútnál

A pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház permetkapukat állított fel a baranyai megyeszékhelyen, az egyiket a Sétatéren, a másikat a Széchenyi téren.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, főleg a szabadban dolgozók esetében. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben kell a folyadékot pótolni, és 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani számukra.

A GYSEV kedd reggel óta vizet oszt utasainak Szombathelyen és Sopronban. Az Intercity vonatok utasai is kapnak vizet, és igény esetén az utasok a regionális közlekedésben is kaphatnak frissítő vizet a kalauzoktól.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hőséget az állatok is megszenvedik, így vigyázni kell arra, hogy a láncon kikötött kutyákat se hagyják a gazdák a tűző napon, hanem biztosítsanak számukra naptól védett, hűvös helyet és elegendő friss ivóvizet.

Ma is rekkenő hőség lesz. Fokozta és az egész országra kiterjesztette a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseit szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat. Citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezekben a térségekben 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az összes többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Közben extrém (8.0-s) UV-B-sugárzás várható. Ha lehetséges, akkor napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást.
Emellett öt megyében a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy zápor vagy zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternyinél több csapadék hullhat.

Az olaszok is izzadnak. 40 fokot mutatnak a hőmérők, ahol péntekig hőségriadót rendeltek el a rendkívüli forróság miatt.

Nem bírják a hőséget a villamossínekhttp://www.life.hu/legykepben/20130617-hetfo-deltol-pentek-ejfelig-masodfoku-hosegriasztast-rendelt-el-az-antsz.htmlÍgy pofozkodnak a villamosvezetőkhttp://www.life.hu/legykepben/20130618-idehaza-a-4es-villamos-vezetoje-pofozott-fel-egy-terhes-not.htmlJanics Natasa egyelőre nem kell a szponzoroknakhttp://www.life.hu/legykepben/20130618-douchevjanics-natasanak-a-botrany-ota-nincs-egyeni-szponzora.htmlÚjabb botránykönyv van készülőbenhttp://www.life.hu/legykepben/20130613-kozso-botranykonyvet-ir-a-zenei-elet-titikairol-ratja-le-a.htmlKét életmentő műtéten esett át Sas Józsefhttp://www.life.hu/legykepben/20130618-sas-jozsef-humoristanak-eletmento-sziv-es-utoer-mutete-volt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.