Elhunyt Maár Gyula filmrendező

Forrás: Origo -
rendező forgatókönyvíró Törőcsik Mari Maár Gyula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 80. évében meghalt Maár Gyula Balázs- és Kossuth díjas filmrendező, forgatkönyvíró - tudatta a család a mai nap.

Törőcsik Mari férje péntek este hunyt el a a budapesti Kútvölgyi Kórházban.

Maár Gyula rendszeresen készített filmeket a Magyar Televízió számára. Olyan máig ismert filmek rendezése fűződik a nevéhez, mint az 1976-ban Jókai Mór regényéből készült A lőcsei fehér asszony, vagy az Én és a kisöcsém című zenés film. Portréfilm készítésében is nagyokat alkotott. Saját feleségéről is készített portréfilmet, ahogy Pilinszky János és Polgár László életét, munkásságát is portréfilmben dolgozta fel.

Forrás: Origo

Első játékfilmjét a hetvenes évek elején, 1973-ban rendezte Végül címmel. A film először a mannheimi filmfesztivál fődíját nyerte el, egy évvel később, 1974-ben pedig a touloni filmfesztiválon a legjobb rendező díjjal ismerték el kiemelkedő tehetségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.