Debrecenbe kéne menni - Ismerd meg jobban a nyüzsgő várost!

utazás kikapcsolódás Debrecen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pulykakakast mindenkinek az ízlésére bízzuk, de az tény, hogy Debrecenben nem fogsz unatkozni. Akár egy napra érkezel, akár több napot töltesz a városban, soha nem fogsz kifogyni a látni- és tennivalókból.

A város szíve

A város központja a sétálóutcaként működő Piac utca, illetve annak is egyik vége, a Kossuth tér. Itt található a híres Református Nagytemplom, a város jelképe. A klasszicista stílusú épület 1805 és 1824 között épült, és ma is hazánk legnagyobb református temploma. Az egykori, többször leégett és megrongálódott András-templom helyén felépült református templom 61 méter magas tornyai külön-külön készültek el, a bal oldalit 1808-ban, a jobb oldalit 1821-ben fejezték be. 1849. április 14-én itt kiáltották ki Magyarország függetlenségét, és itt választották Kossuth Lajost kormányzóvá – Kossuth székét mind a mai napig a Nagytemplomban őrzik. A templom előtt Kossuth szobra áll.

Télbúcsúztató maskarádé a Kossuth téren Forrás: MTI

A tértől nem messze foglal helyet Magyarország egyik legpatinásabb szállodája, az Aranybika. Nevét az 1536 óta Debrecenben élő Bika családról kapta, akiknek a fogadóját 1690-ben vásárolta meg a város. Az egykori fogadóból többszöri bővítés és felújítás után lett Aranybika szálló, amelynek helyére először 1822-ben Steindl Imre, az Országház építészének tervei alapján épült új szálloda, majd ennek lebontása után 1915-ben, Hajós Alfréd tervei alapján készült el a ma négy csillaggal büszkélkedő hotel. A szálloda koncerttermét Bartók Béláról nevezték el, aki több koncertet is adott itt.

A Piac utca számos nevezetes épülete közül is kiemelkedik a régi városháza klasszicista épülete, amelynek építését 1843-ban fejezték be. 1849-ben itt lakott Kossuth és családja, és itt működött a Honvédelmi Bizottmány – a Szent Koronát is ide menekítették.

A Life.hu tippje:

A Nagytemplom felújításakor audiovizuális egyháztörténeti kiállítást is kialakítottak a látogatók számára. Itt megismerkedhetsz a templom történetével. Az új kilátóhelyről pedig a város panorámáját csodálhatod meg.

A Life.hu extra tippje:

Ismerd meg jobban a nyüzsgő magyar várost - csodás szállodákat, barátságos panziókat itt találsz.

A diákváros

A Református Kollégium alapítását a hagyomány 1536-ra teszi: a diákok közt a parasztok, a kézművesek, a polgárok és a kisnemesek gyermekei voltak többségben, itt töltötte diákéveit többek között Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Kazinczy Ferenc és Kölcsey Ferenc is. 1849. január 9. és május 21. között a Kollégium Oratóriumában tartotta üléseit a képviselőház, és a Függetlenségi Nyilatkozat szövege is itt készült el.

A szabálytalan zárt négyszögű Református Kollégium Forrás: Wikipedia

Ma négy kiállítás működik az épületben, a Kollégium Nagykönyvtára 600 ezres könyvgyűjteményével a magyarországi református egyház kiemelkedő létesítménye. Bibliagyűjteményében több mint 250 nyelven található meg a Szentírás. Az ereklyék között olyan személyes használati tárgyak is vannak, mint Kazinczy Ferenc vadászpuskája, Kossuth irattárcája vagy Csokonai Vitéz Mihály fuvolája. A Debreceni Egyetem főépülete a Nagyerdő évszázados fái alatt, egy csodás parkban található. Az egyetem a Református Kollégiumot tekinti jogelődjének, s így több mint 450 éves múltjával az ország legrégebbi, egy helyen működő felsőoktatási intézményének számít. A díszudvar falának emléktáblái a Református Kollégium és az egyetem híres professzorainak és diákjainak emlékét őrzik, az épület előtt pedig hatalmas, szökőkúttal és szobrokkal díszített park szolgálja a kikapcsolódást.

A Life.hu tippje:

Tégy egy tavaszi sétát az egyetem botanikus kertjében, amelynek számtalan érdekes növényfaja közt az üvegházakban egzotikus növényféleségekkel is találkozhatsz. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy az üvegházak hétvégén nincsenek nyitva.

Kapcsolódj ki!

A városban számos jó hely szolgálja a testi-lelki kikapcsolódást is. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő kupolája alatt valóban a trópusokon érezheted magad, miközben a hullámmedencében, a sodrófolyosókban vagy a 12 csúszda egyikén töltöd az időt. A legkisebbek gyermek- és bébimedencében pancsolhatnak. A termálfürdő medencecsarnokát a felújítás után nemrég adták át, itt három különböző hőfokú gyógymedence, váltófürdő, valamint egy úszómedence található. Az élményfürdő és a termálfürdő között üvegfolyosó vezet át. A wellness-részlegben természetgyógyászok segítségét is kérheted, de ha egyszerűen csak pihenésre vágysz, akkor is várnak a masszázsok, a thalasso-kezelések, az arckezelések vagy a keleti mozgásterápiák.

Aquaticum Mediterrán Élményfürdő Forrás: MTI

A Nagyerdei Kultúrpark állat- és növénykertjében, valamint vidámparkjában nemcsak a gyerekek szórakozhatnak jól, bár kétségtelen, hogy ők az első számú látogatók. Az állatkert 1500 lakója 165 fajt képvisel, nagy kedvencek a zsiráf, az oroszlán és a majmok, akik természetes élőhelyükhöz hasonló kifutókban tekinthetők meg. Az Afrika-röpde folyócskáin, vízesésein kis hidakon kelhetsz át, miközben az egzotikus madarakban és afrikai állatokban gyönyörködsz.

A Lúdas Matyi Vidámparkkal mediterrán sétány köti össze az állatkertet. A klasszikus, nosztalgikus játékok, például a dodzsem, az elvarázsolt kastély és az óriáskerék mellett a magyar népmesék alakjaival is találkozhatsz itt, és egy bábkiállítást is megnézhetsz – ez utóbbi a világhírű Kemény család örökségét mutatja be.

A Life.hu tippje:

Az Aquaticum szaunaprogramjai a világ különböző tájainak szaunaszertartásait idézik fel az indián izzasztókunyhóktól a mediterrán olívás és citromos kényeztető ápolásig. Próbáld ki az élményt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.