Így vásárolj biztonságosan az interneten!

Forrás: Thinkstock -
veszély online vásárlás biztonság internet közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A biztonságosabb internet napon arra hívják fel a figyelmet, hogyan óvjuk meg személyes adatainkat a közösségi portálokon és az online fizetésnél.

Február 11-e világszerte a Safer Internet Day, vagyis a biztonságosabb internet napja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző online technológiák és mobil eszközök biztonságos használatára. „Az internetezők jelentős része ugyanis gyakran személyes adatait vagy akár vagyontárgyait is veszélyezteti" - mondja Marosvölgyi Péter, az internetes és telefonos biztosításokat kínáló Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

Forrás: Thinkstock

A cég friss kutatása szerint a Facebookot használók több mint fele tart attól, hogy személyes adataihoz a közösségi portálon keresztül nem kívánatos személyek is hozzáférhetnek. Ennek ellenére az elmúlt évben is nőtt a felhasználók aktivitása, akik nem törődnek a biztonságukkal. Például idegeneknek is láthatóvá teszik az otthonukban készült fényképeket, vagy azt, hogy milyen új autót vásároltak. Az adathalászok ellen sem védekeznek megfelelően: gyakran ugyanazt a jelszót adják meg valamennyi online regisztrációjuk során – hívják fel a figyelmet.

Hogyan kell biztonságosan vásárolni online?

Vásárlás előtt nézd meg, hogy az oldal rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal (adathalászat elleni küzdelem védőbástyája): ezt a böngésző címsorában található http előtag és a képernyő jobb alsó sarkában található lezárt lakat jelzi.

Ha lehetséges, nyilvános, bárki számára hozzáférhető wifi-hálózatról, illetve mobiltelefonról ne rendelj árukat, ne gépelj be személyes és banki adatokat.

Bankkártyás fizetésnél győződj meg arról, kinek szolgáltatjuk ki az adatainkat: gyanúra adhat okot, ha a webáruház nem irányít át minket még a tranzakció előtt egy banki oldalra. Ha ismeretlen oldalon vagyunk, és nem banki felületen kérik tőlünk a kártyaadatokat, akkor nem tanácsos az online fizetés.

Érdemes kimondottan online vásárlásra használt bankkártyával fizetni, és az ehhez tartozó alszámlára csak éppen akkora összeget átvezetni, amennyibe az adott termék kerül. Így biztosan nem tudnak bennünket meglopni még akkor sem, ha a bankkártya számát és háromjegyű ellenőrző (úgynevezett CVV) kódját is megadjuk a fizetéskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.