Íme, a világ legveszélyesebb sziklamászó teljesítménye

mászás sziklamászás félelem Mexikó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alex Honnold a mászótörténelem legbonyolultabb kötél és biztosítás nélküli mászását hajtotta végre Mexikóban az El Toro égbe csúcsosodó falán.

Alex Amerikában már évekkel ezelőtt beírta magát a legnagyobb mászók közé, most azonban olyat hajtott végre, ami egyedülálló és kétség kívül életveszélyes teljesítmény. Honnold úgy mozog a falon, mint egy balettművész a színpadon, együtt él a sziklával és eszébe sem jut, hogy egy rossz mozdulat és lepottyanhat. Nézd csak:

Alex a mászás előtt biztosítással bejárta a sziklafalat, megtisztította és végigpróbálgatta a fogásokat, tehát nem vakon vágott neki az ismeretlennek. A teljesítménye így is bravúros, hiszen sokunk 2 méter magasban is rosszul lenne mindenféle biztosítás nélkül. A világ legjobb mászója 3 óra alatt teljesítette a 2500 láb, azaz kb. 750 méteres magasságot.

„Nem, nem emlékszem félelemre, de természetesen el tudok képzelni olyan szituációt, ahol megremegne a lábam. Ha pl. egy vízesés alatt teljesen kitett sziklafalon kellene haladnom a vizes köveken, biztos átsuhanna az agyamon, hogy hú, ez gáz" – mesélte a mozgásvilág.hu újságírójának Alex, amikor Magyarországon járt.

Magyar mászó biztosítás nélkül

A Life.hu cikkében olvashatsz egy másik bravúros teljesítményről: Bacsán Gábor nemrég biztosítás nélkül mászott meg egy 400 méteres sziklafalat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.