Zseniális fotók a Plútóról – íme, az első képek

Forrás: Nasa.gov -
csillagászat űrszonda NASA Pluto bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NASA New Horizons elnevezésű űrszondája 2006. január 19-én indult útjára, most pedig elérte célját, és lenyűgöző fotókat készített a Plútóról. 

A randevúra a Földtől 7,5 milliárd kilométer távolságban került sor. Néhány felvételt már továbbított is az űrszonda tömörítve, jpegben, és a NASA már közölte is azokat. A Plútó felszínét főleg nitrogén- és metánjég borítja, amit a -200 Celsius-fok alatti hőmérséklet tart szilárd állapotban. A legrészletesebb mérések főleg a törpebolygó felszíni és légköri jellemzőiről készültnek. A legszebb látványt mégis talán az a szívalak nyújtotta, amely a bolygó felszínén látható.

Forrás: Nasa.gov

A nagy távolság miatt igen lassú a kommunikáció – az összes mérés a közelítés után kilenc hónappal érkezik meg a Földre!

A Plútó a Földhöz viszonyítva is kicsi bolygó. Átmérője még a Holdnál is kisebb. A Föld mérete 5-ször, tömege 500-szor nagyobb a Plútóénál. A Plútót még nem vizsgálta meg közelről egyetlen űrszonda sem, és a Földtől olyan távol esik, hogy egyetlen távcső sem láttat részleteket a Plútóról és holdjáról, ezért csak sejtéseink vannak arról, hogyan is festhetnek.
Forrás: Nasa.gov

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.