Alakul a botrány: Lajcsi állítja, 25-30 millió forintot nem kapott meg az elmaradt jogdíjak miatt

Forrás: TV2 -
Galambos Lajos Lagzi Lajcsi jogdíj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lapinformációk szerint áll a bál a hazai mulatós fronton. A Sláger TV több sztárja is azt nyilatkozta, hogy nem kapták meg a jogdíjakból nekik járó pénzt.

"Öt évig voltam a csatornánál, naponta 8-10 klipemet adták le, amiért a mai napig nem kaptam meg a jogdíjakat, ami visszamenőleg több tízmillió forint – számolta össze Jolly, aki úgy érzi, hiába fut a pénze után. "Felhívtam a szerzői jogvédő irodát, ám mivel a Sláger TV romániai cég, Romániában kell lejelenteniük­ a dalokat. Vannak erdélyi bará­taim, akiknek a segítségével sikerült utánajárnom az ügynek, de eredménytelenül. Nem lettek lejelentve a dalok, úgy néz ki, ez a pénz elúszott" – nyilatkozta a Blikknek.

A mulatós énekes Jolly, Tarcsi Zoltán Forrás: Facebook/Tarcsi Zoltán

A lap megkereste a szerzői jogvédő irodát, ahol kiderült, a Sláger TV 2015 januárjáig valóban román joghatóság alatt állt, így a lejátszásokat, ami alapján kiszámolják, melyik előadót vagy szerzőt mennyi pénz illet, ott kellett lejelenteni.

"Nehézkesen működött a jogdíjak áramoltatása, hosszú tárgyalások után sikerült csak megszereznünk a jogokat, hogy a Sláger TV hozzánk fizessen" – tudták meg Tóth Péter Benjámintól, az Artisjus kommunikációs igazgatójától. "2015-ben Jolly és Galambos Lajos részesült jogdíjban az Artisjus által. Amennyiben a megkapott összeg szerintük nem tükrözi a valós lejátszások mennyiségét, panasszal élhetnek, ami után az Artisjus utólagos adatszolgáltatásra szólíthatja fel a Sláger TV-t" – magyarázta a szakember.

"Nem én vagyok az egyetlen, aki nem kapta meg a jogdíjakat, én is készítettem a csatornának egy próbaműsort, a Szuperbuli adásokat is sugározták, és az után sem fizettek" – sorolta a mulatós­sztár, aki nem hagyja annyiban a dolgot.

Galambos Lajos Forrás: TV2

"Ha jól tudom, Fásy Ádámhoz körülbelül 150 zenész tartozik, én is összefogom a dáridósokat, és javasolni fogom, hogy alakítsunk pertársaságot" – magyarázta Lajcsi, aki számításai szerint eddig nagyjából 25-30 millió forintot nem kapott meg az elmaradt jogdíjak miatt.

"Nem bántom a Sláger ­TV-t.­ A mi cégünk sztárokat képvisel, a szerződésükben benne van, hogy a szerzői jogdíjakat befizetik utánuk. Én ezt nem vonom kétségbe, de a sztárok valami technikai okból kifolyólag mégsem kapták meg a pénzüket" – nyilatkozta Fásy Ádám. Varga Viktor, aki szintén a károsultak táborát erősíti, egyelőre szűkszavúan nyilatkozott.

Varga Viktor Forrás: Facebook/Varga Viktor

Lejárató kampány?

"A Sláger TV nemcsak a román, hanem a magyar közös jogkezelők részére is fizeti a jogdíjakat. A jogdíjak meghatározásában, azok kifizetésében a médiaszolgáltatóknak nincsen semmilyen szerepük, illetve befolyásuk. Ismételten megerősítjük, hogy a Sláger TV-nek érvényes szerződései vannak a közös jogkezelő szervezetekkel, a vonatkozó kötelezettségeinek mindenben eleget tesz, semmilyen jogdíjtartozása sincs, emiatt a Sláger TV-nek az a véleménye, hogy ez az egész egy lejárató kampány" – közölte a televízió sajtóosztálya.

Fái András programigazgató véleménye szerint ez a lejárató kampány azért is érthetetlen, mert a Sláger TV megalapításának éppen az volt a célja, hogy egy olyan televíziós felületet biztosítson minden előadó számára, ami a lehető legszélesebb körben képes eljuttatni a közönséghez a hazai zenét. Mindezt úgy, hogy a zenészeknek ne kelljen ezért fizetniük, ahogy ez korábban gyakorlat volt néhány zenei műsornál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.