Magyarországon keresztül jutott Európába a párizsi merényletek kitervelője

Forrás: AFP/- -
Abdelhamid Abaaoud dzsihadista évforduló párizsi terrortámadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Holnap lesz a párizsi merényletek évfordulója, ezért a francia Le Monde egy grafikán mutatja be, milyen útvonalon érkeztek a merényletekben résztvevő terroristák Európába.

A 10 merénylő közül a legtöbb áthaladt Magyarországon, köztük a párizsi merényletek szervezője, a belga-marokkói származású Abdelhamid Abaaoud is. Több tucat terroristával együtt ő is 2015 nyarán tért vissza Európába.

Abdelhamid Abaaoud Forrás: AFP/-

A párizsi merényletet egy sokkal kiterjedtebb szervezet hatotta végre, mint az eleinte gondolták. Azon a 10 terroristán kívül, akik a merényletet elkövették, még 30 Európába küldött dzsihadistát azonosítottak, akik összefüggésbe hozhatók a párizsi támadásokkal és a belga merényletekkel is. A hálózat logisztikai bázisa Belgium, a célpontja pedig Franciaország volt, még egy párizsi támadást terveztek. A nyomozók munkájának köszönhetően azonban a főszervezők lemondtak tervükről, és mielőtt elkaphatták volna őket, március 22-én Brüsszelben felrobbantották magukat.

Több gyanúsított még szökésben van, valószínűleg Szíriában vagy Európában bújkálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.