A Notre-Dame felújításán dolgozó munkások dohányoztak

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt -
helyreállítás Notre-Dame székesegyház (Párizs) mentés tűz kár cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A párizsi Notre-Dame múlt heti tűzvészében leomlott huszártorony körüli állványzatért felelős vállalkozás szerdán elismerte és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a felújításon dolgozó munkások egy része megszegte a dohányzási tilalmat, de kizárta, hogy a helyszínen talált cigarettacsikkek okozhatták a tüzet.

„Igaz, hogy vannak munkatársak, akik időnként megszegik ezt a tilalmat, amit sajnálunk” – mondta a francia hírügynökségnek Marc Eskenazi, a Le Bras Freres nevű cég szóvivője, hozzátéve ugyanakkor, hogy „semmi esetre sem egy rosszul elnyomott csikk okozta a párizsi Notre-Dame tűzvészét.

„A munkatársak elismerték a rendőröknek, hogy tényleg előfordult, hogy dohányoztak” – hangsúlyozta a szóvivő azok után, hogy a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelent számában azt írta, a nyomozók hét cigarettacsikket találtak a leomlott huszártorony körüli állványzat maradványain.

„Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni. De a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni (dohányozni), mert az időbe telik” – fogalmazott Marc Eskenazi. Szerinte azonban kizárt, hogy ez a hanyagság okozta a tüzet. „Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, azt tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik” – mondta az illetékes.
A jól értesült hetilap megerősítette, hogy a katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez. Valószínűsítik, hogy a huszártorony állványzata liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a pusztítás hátterében. Marc Eskenazi szerint viszont a szerkezetekkel nem volt semmi gond.

„Egyébként is messze voltak a huszártoronytól, márpedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult – hangsúlyozta a szóvivő. „A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói” – tette hozzá.

Cigarettacsikkeket találtak a leégett Notre-Dame-ban Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A székesegyház vezetői a Le Canard Enchainének elismerték, hogy a templom padlásán – annak ellenére, hogy ezt tiltják a biztonsági előírások – voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben keletkezhetett rövidzárlat.

A huszártoronyban három harang lakott, amelyekbe elektromos áramot vezettek a nagy harangok felújításának kezdetén 2012-ben. A tűzvész napján a harangok reggel 8, majd 9 órakor és a déli mise előtt megkondultak, majd délután 6 óra 4 perckor is, 12 perccel azelőtt, hogy a füstjelző először riasztott.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúpalakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.